Anlägga gräsmatta: Så sår du gräsmatta i 9 enkla steg

Att så en gräsmatta är egentligen inte särskilt svårt, men för att få bra resultat krävs ett gediget förarbete. Vi går igenom stegen för att få gräsmattan på plats.

Har du köpt hus och ska anlägga en gräsmatta? Att så gräsmatta är en ganska simpel process, men kräver noggrant förarbete om den ska växa och hålla sig frisk på sikt. Vi går igenom hur du gör för att få bästa möjliga resultat.

Först och främst är det viktigt att du gör en ordentlig analys av platsen. Du behöver veta vilken gräsfrömix som lämpar sig bäst, hur du vill att gräsmattan ska se ut, behöver du ta ner träd och dylikt innan du sätter igång? 

Du behöver även anpassa processen lite efter när på året du sår. Att så på sensommaren eller början av hösten är fördelaktigt så länge det fortfarande inte är kallare än tio grader ute i dygnstemperatur, detta eftersom det är en fuktig period vilket är bra för grästillväxten. Sår du på våren gäller samma sak. Sår du däremot mitt i sommaren får du ta hänsyn till värme och risk för torka.

Olika gräsfrön gror vid lite olika temperatur. Det står på förpackningen. Om du är osäker på vilken typ av gräsfrön som passar var kan du läsa vår guide som du hittar här.

Undersök också det övre jordlagret på platsen (matjorden). Den bör vara sandblandad för att du ska få ett bra resultat, är den för lerig kan du behöva komplettera med sand. Det går att beställa sand i storsäck eller på lastbil. 

När du vet förutsättningarna är det dags att sätta igång.

En trädgård sätt från ovan

Så gräsmatta steg för steg

1. Luckra upp jorden

Jorden är ofta hårt packad och rekommendationen är att man ska luckra upp den till ett djup av drygt 40-50 centimeter. Börja med att spara det översta lagret (matjorden) i en separat hög, och luckra sedan upp området med hjälp av en jordfräs.

2. Kratta och sprid ut matjorden

Nästa steg är att du tar den matjord du sparade och sprider ut den över ytan. Jordlagret bör bli 20-30 centimeter djupt – om inte så kan du behöva köpa ytterligare jord. Ofta köper man detta antingen i storsäck eller på lastbil. I takt med att du sprider ut matjorden krattar du ytan och tar bort stora stenar, rötter och annat.

3. PH-analys

Ta reda på jorden pH-värde för att veta vad som behöver tillföras. Det finns färdiga kit att köpa för att testa jordens pH. Spara ett av dem till efter steg 4 och 5.

4. Gödsla och kalka ytan

Nu är det dags att ge gräset en näringsrik jord att växa i genom att sprida ut gödsel och eventuellt kalk över hela ytan. Du kan använda en spridarvagn för att det ska gå fort och ge ett jämnt resultat. Gräs trivs i jord med ett pH nära 6,5. Har du ett lågt pH-värde, exempelvis 5,5, kommer istället mossa att trivas. Genom att kalka höjer du pH-värdet så att gräset effektivt kan ta upp näringen du tillför genom gödslingen.

5. Kratta ytan jämn

Kratta området en sista gång före sådd.

6. Så gräsfröna

Sprid ut dina gräsfrön, exempelvis med en spridarvagn. Du behöver cirka 2 kilo gräsfrön per 100 kvadratmeter.

7. Håll ytan jämnt bevattnad

Nu gäller det att du vattnar området lagom mycket och med ett jämnt resultat regelbundet under den mest känsliga fasen. När gräset hunnit växa till sig tuffar det också till sig, men i den inledande fasen är det viktigt att ytan inte torkar ut under längre perioder och att det heller inte blir allt för fuktigt.

8. Beträd inte ytan

Undvik att gå runt på ytan de första 2-3 veckorna tills du ser att gräset fått ordentligt fäste. 

9. Klipp gräset

När gräset nått en höjd på runt 6-7 centimeter kan du klippa det för första gången. Klipp det inte för kort. Runt 4-5 centimeter är lagom under högsommaren eftersom det finns risk för torka. Ska du hålla det kortare bör du ha valt en grässort extra lämpad för detta.

Verktyg du kan behöva

Jordfräs


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test