Åkgräsklippare bäst i test: 4 bästa åkgräsklipparna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa åkgräsklipparen? Då har du kommit rätt. Vi testar åkgräsklippare på riktigt och listar här de allra bästa modellerna vi haft inne för test.

Husqvarna Rider 214TC – Bäst i test

Klippaggregat: Frontmonterat Prestanda: 12,8 kW Klipphöjd: 25-75 i 10 steg Klippbredd: 94 cm Klippmetod: Mulching (bioklipp), bakutkast

Totalbetyg 4.5

Husqvarna Rider 214TC

Ska du sitta bekvämt, ha fullgod kontroll och klippa gräsmattan på så kort tid som möjligt så är Husqvarna Rider 214TC ett prisvärt val. Denna åkgräsklippare levererar i topp på samtliga punkter. Du har en skön sits, en ratt med bra respons och utmärkt svängradie samt ett klippresultat som heter duga.

Åkgräsklipparen har en klippbredd på nästan en meter vilket gör att den klipper stora ytor fort. Det är lätt att styra hastigheten så att du har full kontroll på klippningen. Dessutom är byggkvaliteten på denna frontklippare utmärkt.

Ska du köpa en åkgräsklippare som du kan ha i många år och som är en riktig kvalitetsmaskin till ett bra pris är Husqvarna Rider 214TC ett mycket bra val.

 • Stark klippmotor
 • Lätthanterad
 • Mycket bra byggkvalitet
 • Bekväm

 • Dyr

AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 – Bästa billiga åkgräsklippare

Klippaggregat: Frontmonterat Prestanda: 13 kW Klipphöjd: 30-80 i 6 steg Klippbredd: 110 cm Klippmetod: Mulching (bioklipp), bakutkast

Totalbetyg 4.5

AL-KO Solo T 22

Söker du en stark åkgräsklippare för ganska stora ytor, och som kan göra mer än att klippa gräs, så ska du kasta ett öga på AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2. Denna åkgräsklippare har en rejäl klippbredd så den klipper stora ytor snabbt. Men det är en traktormodell så den har även dragkrok, vilket innebär att du kan använda den till andra jobb på tomten. 

Den har inte riktigt samma precision i navigeringen och klipptekniken som de lite dyrare frontmonterade åkgräsklipparna vi har testat, inte samma finess och inte heller samma höga byggkvalitet och komfort. Men ska du bara klippa ner gräset på stora, öppna ytor spelar det mindre roll.

AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 är en traktorklippare för stora, öppna gräsmattor och för de som premierar kraft och snabbhet framför finess och perfekt klippresultat.

 • Mångsidig i trädgården
 • Stark klippmotor
 • Klipper stora ytor fort

 • Svårnavigerad klippning på komplexa ytor

Stihl RT 4097 SX – Bäst åkgräsklippare traktor

Klippaggregat: Frontmonterat Prestanda: 12,8 kW Klipphöjd: 25-75 i 10 steg Klippbredd: 95 cm Klippmetod: Mulching (bioklipp), bakutkast

4.5

Stihl RT 4097 SX

Den som har en ganska stor gräsmatta men som även vill kunna köra mindre släp med jord eller förflytta saker på tomten så är Stihl RT 4097 SX en mångsidig trädgårdstraktor. Den är stark i drivet och ganska tidseffektiv på gräsmattan.

Du har framför allt väldigt bra översikt över gräsmattan när du kör, och du sitter riktigt bekvämt. Alla reglage är lätta att komma åt och att förstå sig på. Dessutom är underhållet smidigt, både att hålla rent aggregatet och att tanka eller hålla rent maskinen.

Har du ängsmark eller andra mer komplicerade ytor du tänkt klippa är det här inte åkgräsklipparen för dig, där får den inte riktigt samma fina resultat. Men om du söker en traktor med hög byggkvalitet och som presterar riktigt bra på just gräsklippning så är Stihl RT 4097 SX ett riktigt bra köp.

 • Hög byggkvalitet
 • Bekväm att sitta på
 • Smidigt underhåll

 • Inte så stark

Husqvarna R 112C – Bäst liten åkgräsklippare

Klippaggregat: Frontmonterat Prestanda: 12,8 kW Klipphöjd: 25-70 i 6 steg Klippbredd: 85 cm Klippmetod: Mulching (bioklipp), sidoutkast

4

Husqvarna R 112C

Denna frontmonterade åkgräsklippare lämnar ett utmärkt klippresultat. Den mulchar ned både medelhögt utan att knorra nämnvärt, och har ett sidoutkast så att du ser i ögonvrån om du behöver köra över klippet igen (vilket ibland behövs om gräset är väldigt högt).

Du sitter inte riktigt lika skönt på denna åkgräsklippare som en del andra modeller i samma prisklass. Vidare är klippbredden något begränsad. Därför passar den främst lite mindre gräsmattor. När vi säger mindre pratar vi dock fortfarande om gräsmattor där just åkgräsklippare är ett bra val, så runt 3 000 kvadratmeter.

Fördelen med den lite mindre storleken, och det faktum att aggregatet sitter framtill, är att det är lätt att komma åt att ppa tajt nära buskar, rabatter och liknande. Svängradien är bra så du har överlag utmärkt kontroll över hela maskinen. 

Husqvarna R 112C är en liten och smidig åkgräsklippare med okej byggkvalitet och fint klippresultat. 

 • Utmärkt kontroll
 • Fint klippresultat

 • Inte så hög komfort

Jämförande tabell

BildModellVår ratingAggregatPrestandaKlipp-höjdKlipp-breddKlipp-metod
Husqvarna Rider 214TCHusqvarna Rider 214TCRating 4.5Front12,8 kW25-75 i 10 steg94 cmMulching, bakutkast
AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 i rød fargeAL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2Rating 4.5Front13 kW30-80 i 6 steg110 cmMulching, bakutkast
Stihl RT 4097 SX i oransje og hvit fargeStihl RT 4097 SXRating 4.5Front12,8 kW25-75 i 10 steg95 cmMulching, bakutkast
Husqvarna R 112CHusqvarna R 112CRating 4.0Front12,8 kW25-70 i 6 steg85 cmMulching, sidoutkast

Andra åkgräsklippare

Vanliga frågor som rör åkgräsklippare och tillbehör

Åkgräsklippare eller robotgräsklippare?

På frågan om du ska välja åkgräsklippare eller robotgräsklippare så är svaret att det beror på hur gräsmattan ser ut. Åkgräsklippare är ett utmärkt alternativ för den som har en väldigt stor trädgård och samtidigt vill hålla nere priset, eftersom du kan få en ganska bra åkgräsklippare för runt 20 000-30 000 kronor nuförtiden. En robotgräsklippare för en väldigt stor trädgård kostar ofta uppemot 40 000-50 000 kronor. Å andra sidan slipper du tänka på att klippa gräset eftersom den sköter om gräsmattan på egen hand. Robotgräsklippare för stor trädgård (runt 3 000-5 000 kvadratmeter) är däremot väldigt prisvärda numera och kan gott och väl konkurrera med åkgräsklippare.

Frontrotorklippare eller traktor?

En åkgräsklippare med ett frontmonterat klippaggregat ger smidigare åtkomst under buskar och i snäva utrymmen. Den är en renodlad gräsklipparmaskin och utvecklad för att göra detta riktigt bra. En åkgräsklippare av traktortyp har fördel i att den är mångsidig och ofta även lite billigare, du kan exempelvis sätta på dragkrok och släp eller montera plogblad och snökedjor. Du får inte riktigt samma smidiga framkomlighet i trädgården, men har du mest stora, öppna ytor spelar det vanligen mindre roll.

Praktiska tillbehör till åkgräsklippare

Här listar vi några exempel på tillbehör som du kan köpa till din åkgräsklippare för att den ska bli ett mer mångfacetterat arbetsredskap i trädgården.

 • Mulching-kit / mulching-kniv – Om din åkgräsklippare saknar möjligheten att mulcha gräset (klippa det fint så att det blir till gödning till gräsmattan istället för att gräset ligger i stora högar på gräsmattan) så kan du ofta köpa till ett tillbehör som gör att klipparen får denna funktionaliteten.
 • Spridare – En spridarvagn gör så att du snabbt och smidigt kan gödsla gräsmattan eller täta den med nya gräsfrön.
 • Snöslunga – Det finns tillbehör till många traktorgräsklippare som innebär att de kan slunga snö på vintern. På så vis slipper du ha en dedikerad snöslunga hemma.
 • Uppsamlare – En uppsamlare är vad det låter som, en korg som samlar upp gräsklippet i takt med att du klipper gräsmattan. Sedan kan du tömma den på komposten.
 • Snökedjor – Ska du använda din åkgräsklippare vintertid kan det vara bra att ha snökedjor på däcken eftersom du får bättre fäste då. Speciellt om du ska använda den för att ploga eller slunga snö.
 • Plogblad / snöblad – Alternativet till tillbehöret snöslunga är att köpa ett plogblad, eller snöblad som det också kallas. På så vis kan du ploga din väg, uppfart och dina trädgårdsgångar när det kommit snö.
 • Dragkrok – Dragkroken möjliggör att du kan sätta på släp, spridarvagn och liknande.
 • Släp – Vill du kunna flytta runt krukor, jord och annat på tomten är kombinationen åkgräsklippare + släp oslagbar. Dessa kallas ibland även för transportvagn.

Du kanske även är intresserad av det här?


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test