Gräsklippare bäst i test: 5 bästa gräsklipparna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa gräsklipparen? Då har du kommit rätt. Vi testar gräsklippare på riktigt och listar här de allra bästa modellerna vi haft inne för test.

Stihl RMA 443 PV – Bäst i test

Sort: Batterigräsklippare Klippbredd: 41 cm Gräsklippshantering: 55 l uppsamlare Drivning: Ja Klipphöjd: Central justering, 25-75 mm

Totalbetyg 4.5

Stihl RMA 443 PV

Söker du efter en lätt och samtidigt stark gräsklippare som du smidigt justerar klipphöjden på och som orkar klippa en normalstor gräsmatta så är Stihl RMA 443 PV ett riktigt bra köp. Denna batterigräsklippare har seriekopplade batterifack. Det innebär att du kan ha två batterier i på samma gång och när det ena börjar tryta så hoppar den automatiskt över på det andra. Därmed kan du klippa gräsmattor upp till 1 000 kvadratmeter i storlek.

Förutom att den räcker till ganska stora gräsmattor har den också fördel i att den är väldigt användarvänlig. Gräsklipparen har exempelvis drivning, något som är långt ifrån en självklarhet i batterisegmentet. Du väljer mellan sex olika hastigheter. Fördelen med framåtdrift är att du som har en kuperad gräsmatta eller gräsmatta med slänt slipper trycka den framåt med fysisk kraft, den driver på själv.

Stihl RMA 443 PV håller din gräsmatta snyggt klippt, är enkel att framföra och har riktigt bra batteritid.

 • Klipper ganska stor gräsmatta
 • Smidig klipphöjdsjustering
 • Driver på bra framåt
 • Ganska stark

 • Dyra batterier

AL-KO Easy 5.10 SP-S – Bästa budgetval

Sort: Bensingräsklippare Klippbredd: 51 cm Gräsklippshantering: 55 l uppsamlare Drivning: Ja Klipphöjd: Central justering, 25-75 mm

Totalbetyg 3.5

AL-KO Easy 5.10 SP S mot vit bakgrund

Söker du en gräsklippare som klipper stora ytor snabbt men också till en ganska liten peng är AL-KO Easy 5.10 SP-S ett bra köp. Denna bensingräsklippare har en rejäl klippbredd och en stark motor, vilket gör att den klipper stora ytor på kort tid även om du låter gräset växa på sig lite. Däremot märks det att AL-KO sparat in på kvaliteten. Detaljerna på gräsklipparen är inte särskilt robusta, det är tunna plåtar och hela gräsklipparen vibrerar en hel del när du klipper.

Gräsklipparen kommer med både mulching och uppsamlare, så att du kan välja mellan att samla upp gräset eller låta det finklippas och bli till näring för gräsmattan. Eftersom den har drivning och därmed är självgående är det inga problem att klippa lutande gräsmatta heller. Vi testar den även i brant slänt och den driver på bra framåt. Däremot samlar den på sig en hel del gräs så det är en god idé att plocka fram vattenslangen och spola rent den undertill med jämna mellanrum så att du inte tappar i styrka eller får problem med att den börjar slira.

AL-KO Easy 5.10 SP-S är en billig gräsklippare för den med ganska stor gräsmatta som vill ha mycket kraft och funktionalitet för pengarna, och som kan förvara gräsklipparen skyddat mellan användningarna.

 • Stark
 • Driver på bra framåt

 • Vibrerar mycket i handtaget
 • Låg byggkvalitet

Stiga Combi 748 SQ AE – Bäst batterigräsklippare

Sort: Batterigräsklippare Klippbredd: 46 cm Gräsklippshantering: 60 l uppsamlare Drivning: Ja Klipphöjd: Central justering, 22-80 mm

4

Stiga Combi 748 SQ AE

Är du ute efter en stark batterigräsklippare som kan hantera gräs på olika vis under säsongen är Stiga Combi 748 SQ AE ett bra val. Det är en multiklippare så den har både uppsamlare, mulching och sidoutkast. Dessutom gör den centrala klipphöjdsjusteringen det lätt att växla mellan olika klipphöjd beroende på om du hållit gräsmattan trimmad regelbundet eller om du varit bortrest och låtit gräset växa på sig. Slänt är heller inga problem eftersom den är självgående och har bra grepp mot gräsmattan.

Trots att detta är en batterigräsklippare har den stor klippbredd vilket gör att det går fort att klippa. Dock är batteritiden något kort. Kör du den på ekoläge hinner du klippa ungefär 600 kvadratmeter. I tätbebyggt område är detta dock en normalstor gräsmatta så här får vi ändå anse att den får godkänt.

Stiga Combi 748 SQ AE är ett utmärkt köp för den som har en normalstor gräsmatta och som redan har andra produkter från Stiga eftersom du kan dela batterier mellan dessa. Den är stark, pålitlig och lättanvänd.

 • Smidig justering av klipphöjd
 • Många funktioner
 • Ganska stark
 • Stor uppsamlare

 • Batteritiden kunde varit längre

Stihl RM 448 TC – Bästa bensingräsklippare

Sort: Bensingräsklippare Klippbredd: 46 cm Gräsklippshantering: 55 l uppsamlare Drivning: Ja Klipphöjd: 25-75 mm

4

Stihl RM 448 TC

Stihl RM 448 TC är en stark bensingräsklippare med godkänd klippbredd och en ganska stor uppsamlare. Den driver på för egen hand framåt, så har du slänt eller lutande tomt behöver du inte lägga egen kraft på att trycka gräsklipparen framåt. Tyvärr har den bara en hastighet att välja på, dock rör den sig i ett tempo som passar en bred målgrupp.

För att vara en bensingräsklippare klipper denna gräsklippare relativt tyst. Den har även fördel i att den har ett skönt handtag och låga vibrationer vilket gör den bekväm att köra. En nackdel är dock att den saknar mulching så du får helt förlita dig på sidoutkast eller uppsamlare.

Stihl RM 448 TC är ett bra köp för dig som söker en stark gräsklippare i bensinsegmentet, en som är både användarvänlig, lätt och som lämnar ett fint klippresultat.

 • Tar sig fram överallt
 • Lätt att lyfta in för förvaring
 • Stark

 • Känns inte lika robust som många andra bensingräsklippare
 • Ingen mulching

Bosch gräsklippare Rotak 32 – Bästa elektriska gräsklippare

Sort: Elektrisk gräsklippare Klippbredd: 32 cm Gräsklippshantering: 31 l uppsamlare Drivning: Nej Klipphöjd: 3 punkter, 20-60 mm

3.5

Bosch Rotak 32

Har du en liten gräsmatta och letar efter mycket kraft i en kompakt storlek så är Bosch Rotak 32 ett mycket bra köp. Detta är en elektrisk gräsklippare, vilket innebär att den pluggas in med sladd. Fördelen med detta produktsegment är att du aldrig behöver tänka på att ladda batterier eller köpa hem bensin, så länge du har el i uttaget så klipper den. Nackdelen är förstås att du är begränsad av sladdlängden och att sladden kan vara lite ivägen, men har du en liten gräsmatta och tycker att de begränsningarna är okej så är detta en väldigt bra gräsklippare.

Rotak 32 har till exempel en mycket låg vikt, det gör att den är väldigt lätt att skjuta framför sig trots att den saknar drivning. Gräsklippet hamnar i den 31 liter stora uppsamlaren som är lätt att tömma och hålla rent. Kraften i motorn är klart tillräcklig för att det ska räcka att du klipper en gång i veckan under grästillväxtens högsäsong. Klippresultatet blir väldigt fint.

Bosch säger själva att denna gräsklippare lämpar sig för små till medelstora gräsmattor, våra tester visar att den främst passar för gräsmattor upp till 250 kvadratmeter i storlek, men där gör den sig också riktigt bra.

 • Snyggt klippresultat
 • Mycket lättkörd
 • Väger väldigt lite

 • Något kort sladd

Jämförande tabell

BildModellVår ratingTypKlipp-breddHanteringDrivningKlipp-höjd
Stihl RMA 443 PV. Foto: StihlStihl RMA 443 PVRating 4.5Batteri41 cm55 l uppsamlareJaCentral justering, 25-75 mm
AL-KO Easy 5.10 SP-S mot hvit bakgrunnAL-KO Easy 5.10 SP-SRating 3.5Bensin51 cm55 l uppsamlareJaCentral justering, 25-75 mm
Stiga Combi 748 SQ AE mot hvit bakgrunnStiga Combi 748 SQ AERating 4.0Batteri46 cm60 l uppsamlareJaCentral justering, 22-80 mm
Stihl RM 448 TC mot hvit bakgrunnStihl RM 448 TCRating 4.0Bensin46 cm55 l uppsamlareJa25-75 mm
Bosch Rotak 32 mot hvit bakgrunnBosch Rotak 32Rating 3.5Elektrisk32 cm31 l uppsamlareNej3 punkter, 20-60 mm

Vanliga frågor som rör gräsklippare och tillbehör

Olika slags gräsklippare

Ska du köpa gräsklippare är det viktigt att du har koll på de olika typer av gräsklippare som finns, eftersom de skiljer sig åt när det kommer till hur de hanterar gräset. En kombiklippare kan exempelvis ha flera sätt som det tar vara på gräsklippet, de har vanligen både uppsamlare, mulchingplugg och sidoutkast. Medan en renodlad mulchingklippare endast hanterar gräsklippet genom att finklippa det i flera steg så att det sedan kan ligga kvar på gräsmattan och bli till näring.

 • Elektrisk gräsklippare – En nätansluten gräsklippare kopplar du in med sladd till utomhusuttaget. Fördelen är att de ofta är ganska billiga och nätta men ändå har hög prestanda. Nackdelen är förstås att du är begränsad av sladdens räckvidd, samt att den kan vara ivägen under klippning. El-gräsklippare passar främst i liten trädgård och för den med mer begränsad budget.
 • Batterigräsklippare – En gräsklippare med batteri arbetar tyst, är lätt att lyfta runt på och släpper inte ut några avgaser. Det finns numera modeller med riktigt bra prestanda, men de kostar därefter. Framför allt är det batterierna som drar upp priset. En annan nackdel är att du är begränsad till batteritiden, sedan måste du vänta på att batteriet laddas upp på nytt innan du kan klippa igen. Många köper därför dubbla batterier som de kan byta mellan. Du kan ofta använda batterierna till andra trädgårdsmaskiner från samma tillverkare, och du slipper dessutom bensinångor och hög ljudnivå.
 • Bensingräsklippare – Gräsklippare som går på bensin har ofta hög prestanda till ett överkomligt pris. Dessutom kan du snabbt vara igång igen om bensinen tar slut genom att helt enkelt fylla på mer. Nackdelen är att de kräver en del underhåll, låter mycket och väger en hel del. Dessutom släpper de ut bensinångor vilket är dåligt för den som klipper gräset.

Underhålla gräsklippare

Gräsklippare samlar ofta på sig en hel del gräs undertill som du kan behöva tvätta bort med jämna mellanrum för att gräsklipparen inte ska få sämre prestanda eller fäste mot marken. Gräsklippet tenderar samla på sig runt kniven, undertill på chassit och vid hjulen. Tänk även på att tömma eventuell uppsamlare regelbundet eftersom gräsklipparen får sämre prestanda när det är fullt därinne. Bensingräsklippare kräver underhåll i form av olja och bensin, medan batterigräsklipparen behöver att du tar in och laddar batteriet.

Bästa åkgräsklippare


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test