Grästrimmer bäst i test: 5 bästa grästrimrarna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa grästrimmern? Då har du kommit rätt. Vi testar grästrimrar på riktigt och listar här de allra bästa modellerna vi haft inne för test.

Makita DUR368LZ – Bäst i test

Effekt: 36 V Varvtal: 6 500/min Klippdiameter: 35 cm Trimtyp: Dubbelsidig tråd Hastighet: 3 framåt, 1 bakåt

Totalbetyg 4.5

Makita Dur368L

Vill du ha en stark grästrimmer som trimmar stora ytor fort så är Makita DUR368LZ ett utmärkt val. Denna grästrimmer har dels en stark motor med ett snabbt varvtal, dels en bra arbetsbredd. Det gör att du som har dikeskanter eller slyområden med grön vegetation på tomten kan trimma ner och snygga till dessa på nolltid.

Denna grästrimmer orkar trimma nästan en halvtimme innan batteriet ger upp. Det är ett klart godkänt resultat. Har du dessutom andra maskiner från Makita i effekt-klassen 36 volt så kan du dela batterier och laddare mellan dem. En nackdel är dock att den inte alltid matar ut tråd när vi bumpar trimhuvudet mot marken, vid ett par tillfällen får vi därför dra ut ny tråd på egen hand, men det är egentligen det enda vi finner negativt med den.

Makita DUR368LZ är ett riktigt bra köp. Den är både stark och har bra drifttid.

 • Stark
 • Snabb på stora områden
 • Bra batteritid

 • Trådmatningen strular ibland

AL-KO GT 2025 – Bästa billiga grästrimmer

Effekt: 18 V Varvtal: Ingen uppgift Klippdiameter: 32 cm Trimtyp: Dubbelsidig tråd Hastighet: 1 framåt

Totalbetyg 4

AL-KO GT 2025

Har du en liten tomt med en del rabatter och någon trädgårdsgång räcker det med en ganska enkel och billig grästrimmer för att du ska kunna hålla kanterna prydliga. AL-KO GT 2025 är just det, en smidig liten grästrimmer till ett lågt pris. 

Den klarar av att trimma gräs i tuvor så länge de inte är alltför tätbevuxna, och kan även trimma bort maskrosor och liknande. Däremot orkar den inte trimma tjocka grästuvor och den är heller inte snabb på större områden.

Vikten är låg och storleken väldigt behändig. Du kan vinkla skärhuvudet så att du smidigt trimmar slänt eller dikeskanter.

AL-KO GT 2025 är en billig grästrimmer som klarar enklare trimarbeten på små tomter.

 • Låg vikt
 • Lätt att använda
 • Vinklingsbart huvud

 • Inte särskilt stark
 • Vibrerar en del
Annons
utan batteri och laddare
utan batteri och laddare
utan batteri och laddare
utan batteri och laddare

Husqvarna 115iL – Bäst batterigrästrimmer

Effekt: 36 V Varvtal: Ingen uppgift Klippdiameter: Ingen uppgift Trimtyp: Dubbelsidig tråd Hastighet: 2 framåt, 1 bakåt

4

Husqvarna 115iL

Har du en mer vildvuxen tomt behöver du en grästrimmer som klarar av mer än bara gräs och då är Husqvarna 115iL ett bra val. Denna grästrimmer fixar allt från ängsgräs till hallonsnår. Det som däremot drar ner betyget en bra bit är att långa grässtrån fastnar i trimhuvudet. Det är frustrerande när du upprepade gånger måste stanna upp och stå och dra loss gräs som trasslat in sig.

Men bortsett detta är den här grästrimmern grymt bra. Har du inte högt ängsgräs på tomten lär du inte ens märka av den här svagheten. 

Grästrimmern är lätt, bra balanserad i riggen och har riktigt bra batteritid. Laddaren har en lite klumpig utformning men laddar å andra sidan batteriet på bara 40 minuter. Vårt 4 Ah-batteri räcker sedan hela 37 minuter.

Husqvarna 115iL rekommenderas till dig som har mer av en skogstomt eller vildvuxen tomt med mer än bara gräs som ska trimmas bort.

 • Stark
 • Utmärkt batteritid
 • Arbetar snabbt ner stora områden

 • Svårt för högt gräs i ett svep

Gardena SmallCut Li-23R – Bästa 18-voltstrimmer

Effekt: 18 V Varvtal: Ingen uppgift Klippdiameter: Ingen uppgift Trimtyp: Plastkniv Hastighet: 1

3.5

Gardena SmallCut Li-23R

Denna grästrimmer är en kompakt och lätt modell som de allra flesta orkar trimma med batteritiden ut. Vibrationerna är väldigt beskedliga. Trimtiden räcker bara strax över tio minuter, men för en liten trädgård där du främst ska trimma rabattkanter och längs gångar så är Gardena SmallCut Li-23R ett väldigt smidigt alternativ.

Det här är en grästrimmer som är utrustad med knivar istället för tråd. Vad du föredrar beror på om du ska trimma små eller stora områden. Tråden är bra eftersom den tar mycket i ett svep medan knivarna tar en lite mindre klippdiameter, speciellt eftersom de slits relativt fort och då blir än mer begränsade på den här punkten. Men knivarna är enkla att byta ut och du har på den här modellen fler snabbt tillgängliga eftersom de sitter fästa på handtaget.

Denna trimmer orkar trimma gräs men så fort det blir tjockare grästuvor börjar den att slarva. Gräset lägger sig lätt ner då. Grästrimmern gör sig bäst för enklare vardagstrimning i en mindre trädgård.

Gardena SmallCut Li-23R passar dig som söker en grästrimmer för små ytor och som föredrar plastknivar framför trådrulle.

 • Väldigt behändig storlek & vikt
 • Bekväm att använda

 • Knivarna slits fort
 • Kort batteritid

Stihl FSA 60 R – Bäst prestanda

Effekt: 36 V Varvtal: Ingen uppgift Klippdiameter: 35 cm Trimtyp: Trådrulle (AutoCut) Hastighet: Steglös justering

4

stihl fsa 60 r med batteri och laddare

Vill du ha jobbet gjort på nolltid vill du förstås ha en grästrimmer som bara behöver gå över varje yta en gång, men det är långt ifrån alla som klarar det. Stihl FSA 60 R gör däremot det. Den har både kraften och arbetsbredden för att klara uppgiften på en enda omgång.

Tyvärr har den ganska kort batteritid. Det är troligen en följd av att den har så mycket kraft. Vi rekommenderar att du har ett batteri att byta med.

Något vi uppskattar med FSA 60 R är att det finns flera olika huvuden att välja mellan. Det som följer med som standard är en relativt hållbar trådmatning, men det finns även att köpa till plastknivar för den som föredrar det eller en extra hållbar tråd. Vi har inte testat dessa så vi vet inte hur de presterar i förhållande till standardlösningen, men standardlösningen räcker nog gott för de flesta.

Vi rekommenderar Stihl FSA 60 R till den som är beredd att betala lite extra för en bekväm och välbalanserad grästrimmer med riktigt bra prestanda och arbetsbredd. Du får gärna ha fler Stihl-maskiner i samma effektklass hemma så att du har flera batterier att byta mellan, och kan nyttja batterierna till fler maskiner.

 • Stark
 • Bra trimbredd
 • Välbalanserad
 • Du kan välja mellan plastkniv och rulle

 • Kort arbetstid
 • Något dyr
 • Inte verktygslös inställning
Annons

Jämförande tabell

BildModellVår ratingEffektVarvtalKlipp-diameterTrimtypHastighet
Makita DUR368LZ mot hvit bakgrunnMakita DUR368LZRating 4.536 V6500/min35 cmTrådrulle3 framåt, 1 bakåt
AL-KO GT 2025 mot hvit bakgrunnAL-KO GT 2025Rating 4.018 V32 cmTrådrulle1 framåt
Husqvarna 115iL liggende på siden mot hvit bakgrunnHusqvarna 115iLRating 4.036 VTrådrulle2 framåt, 1 bakåt
Gardena SmallCut Li-23R mot hvit bakgrunnGardena SmallCut Li-23RRating 3.518 VPlastkniv1 framåt
Stihl FS 89. Foto: StihlStihl FSA 60 RRating 4.036 V35 cmTrådrulle (AutoCut)Steglös justering

Vanliga frågor som rör grästrimmer och tillbehör

Köpa grästrimmer eller röjsåg?

En grästrimmer är det smidigare alternativet eftersom den är lätt, behändig i storlek och går snabbt att ladda upp batteriet på. Röjsågen är mer kraftfull och det alternativ du väljer om du har mycket sly och vedartad vegetation, exempelvis diken som ska röjas och dylikt. Grästrimmern är bäst lämpad om du bara ska röja bort just gräs, exempelvis längs rabatter, gräsmattans ytterkant eller om du har en äng som du behöver hålla efter.

Grästrimmern går vanligen på batteri, och det batteriet kan du vanligen använda till andra trädgårdsmaskiner från samma märke (i samma effektklass, exempelvis 18 volt, 36 volt osv). Röjsågen är oftast bensindriven, vilket innebär att du får fylla på olja och bensin vid behov. Den har framför allt fördel i att du får ut hög prestanda för en ganska låg prislapp, men är ofta tyngre och mer högljudd.

Vilka olika funktioner kan en grästrimmer ha?

En grästrimmer trimmar ner gräs, och de flesta fungerar på exakt samma vis. Men det finns ett par funktioner som kan skilja dem åt.

 • Grästrimmer med ställbart trimhuvud: Många grästrimmers – speciellt i 18-voltsklassen – har vinklingsbart trimmerhuvud. Det innebär att du kan vinkla det så att du mer ergonomiskt kan trimma en slänt eller dikeskant.
 • Växlande rotation: En del grästrimmers kan du bestämma rotationsriktningen på. Fördelen med denna funktion är att du snabbt och smidigt kan snurra loss gräs som fastnat i trimmerhuvudet genom att helt enkelt byta hållet som den roterar trimmerhuvudet åt. Detta gör du med ett knapptryck.
 • Ecoläge: Många moderna grästrimmers kommer med ett standardläge och ett eko-läge. Våra tester visar att det sällan är någon jätteskillnad på dessa, det handlar om att du i ekoläget får lite sämre prestanda mot ett par minuter längre trimtid. Ska du trimma vanligt gräsmattegräs räcker det oftast att köra grästrimmern på ekoläget. Har du däremot tjockt och tätväxande gräs kan du behöva växla upp prestandan igen.

Bästa röjsåg


Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test

Jämförande test
En grön cirkelsåg

Cirkelsåg bäst i test: 4 bästa cirkelsågarna vi testat

Jämförande test
En man använder en skruvdragare

Skruvdragare bäst i test: 4 bästa skruvdragarna vi testat