Högtryckstvätt bäst i test: 4 bästa högtryckstvättarna vi testat

Daniel Hessel

Välkommen till vår topplista över bästa högtryckstvätt!

En högtryckstvätt är ett oumbärligt verktyg för effektiv rengöring av allt från trädgårdsmöbler till bilen och uppfarten. Det är ett av de mest användbara verktygen husägare kan ha under årets sommarmånader, men det finns ett stort urval av modeller i olika prisklasser och det kan kännas svårt att välja rätt.

Vi på Testplanet har testat ett gäng olika högtryckstvättar och tittat på de mest viktiga faktorerna. Vi har sedan jämfört resultaten och satt ihop denna topplista med de mest kraftfulla och prisvärda modellerna som finns att köpa just nu. Förhoppningsvis kommer denna topplista att göra valet enklare för dig, så du enkelt kan hitta den bästa högtryckstvätten för just dina rengöringsprojekt.

Läs vidare för att se hela vår topplista över bästa högtryckstvättar just nu.

Kärcher K7 Premium Power – bäst i test

Maxtryck: 180 bar Vattenflöde: 600 l/h Max vattentemperatur: 60 grader Effekt: 3 W Slang: 10 m, stålförstärkt

Totalbetyg 4.5

Kärcher K7 Premium Power är en kraftfull högtryckstvätt som samtidigt är användarvänlig och genomtänkt. Kärcher har länge kört sin egen grej i högtryckssegmentet, med sitt vridbara munstycke som är 3-i-1 och en display som visar trycket. Det var först när Ava kom som de inte längre var ensamma om att ha ett unikt tänk. Men Kärcher står sig fortsatt stark i konkurrensen.

K7 är en högtryckstvätt som passar dig med lite högre krav. Tryckmässigt är den enormt stark, men utan att det märks på motståndet i munstycket. Det senare gör den lite vansklig, för det är lätt att tro att man kan gå på ganska hårt men man riskerar då att skada ytan. Å andra sidan är det bra för när du väl har lärt dig hur stark den faktiskt är så slipper du bli ansträngd av att tvätta längre stunder eftersom du inte får samma motstånd i pistolen. 

En annan fördel med Kärchers högtryckstvätt är att den har tre munstycken i ett. Det blir färre munstycken att hålla reda på, de du behöver som standard är inbyggda i samma pistol. Det innebär mindre risk att tappa bort saker, och färre byten.

Ytterligare ett stort plus med K7 Premium Power är munstycket för tralltvätt. Det har en stråle som du kan slå av och på. För den vanliga husägaren som vill ha både det höga maxtrycket hos en proffsmaskin, och den breda funktionaliteten som ofta återfinns bland konsumentmodellerna är K7 rätt val.

 • Klarar ingrodd smuts
 • Smidigt 3-i-1-munstycke
 • Väldigt bra tralltvätt

 • Kan skada känsliga ytor om du inte är försiktig


Ava Smart P50 – bästa billiga

Maxtryck: 160 bar Vattenflöde: 420 l/h Max vattentemperatur: 40 grader Effekt: 1,8 W Slang: 6 m, stålförstärkt

Totalbetyg 4

Ava Smart P50 är en ganska billig högtryckstvätt sett till hur välutrustad den är. Du får hem en högtryckstvätt med något kort men mycket följsam slang som roterar med dig när du rör dig i sidled. Slangen är stålförstärkt. Tvätten har även okej tryck och en välbyggd konstruktion med exempelvis metallpump. 

Vi gillar också att du kan dubbeltrycka på handtaget för att ställa trycket upp eller ned. Vidare tycker vi om att det följer med en fullgod uppsättning tillbehör. Här finns allt från munstycken för att tvätta bilen till att tvätta trallen. 

Du får inte samma höga tryck som med storasyskonet Master P60, men eftersom du har skumtänket i grunden räcker denna högtryckstvätt gott till enklare vardagsuppgifter.

Ava Smart P50 är en prisvärd högtryckstvätt i budgetsegmentet med en kompakt formfaktor och ett bra rengöringsresultat.

 • Skinande rent tvättresultat
 • Följsam slang som roterar med i sidled
 • Justerbart tryck via pistolhandtaget
 • Kompakt storlek

 • Räcker inte för tuffare uppgifter
 • Något kort slangHusqvarna PW 480 – bäst räckvidd

Maxtryck: 180 bar Vattenflöde: 540-610 l/h Max vattentemperatur: 60 grader Effekt: 2,9 W Slang: 13 m, stålförstärkt

4

Husqvarna PW 480 är en högtryckstvätt med ett högt arbetstryck och en lång slang. Slangen är hela 13 meter, vilket är ett par meter över snittet för prisklassen. Det är också här som Husqvarnas högtryckstvätt utmärker sig mest. 

En annan fördel med den här högtryckstvätten är att maxtemperaturen på inloppsvatten är 60 grader istället för standard 40, vilket ökar effektiviteten vid tuffare rengöring.

Maxtrycket är 180 bar, vilket är normalt för prisklassen. Det är betydligt högre än standardmodeller för husägare som ligger runt 130-140 bar, och gör så att du kan arbeta bort ingrodd smuts på exempelvis båtskrov eller traktor.

På maskinkroppen hittar du ett vred för tryckreglering. Det gör att du enkelt och snabbt kan ställa ned trycket när du ska tvätta ömtåliga ytor. Tyvärr finns det ingen display eller liknande som anger hur högt trycket är, vad som exempelvis är miniminivå. Du får istället lära dig maskinen med tiden. Tryckregleringen justerar även vattenflödet.

Husqvarna PW 480 passar dig som söker en högtryckstvätt med rejäl, lång och följsam slang så att du når runt stora prylar och maskiner utan att behöva flytta själva högtryckstvätten.

 • Ovanligt lång slang
 • Mycket bra prestanda
 • Tål hög vattentemperatur
 • Kan ställa trycket på maskinkroppen

 • Dyr i förhållande till innovation & tillbehör

Kärcher PCL 4 – håller inte hela vägen

Maxtryck: 10 bar Vattenflöde: 180 l/h Max vattentemperatur: 40 grader Effekt: 0,6 W

2

Ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig. Det är sammanfattningen av Kärcher PCL 4, tyvärr. Tanken här är god, med en lite enklare konstruktion för mindre ytor. Men utförandet lämnar helt klart en hel del att önska.

Gör rent med lite vilja
I standardpaketet ingår borstar för att göra rent trall och om du har behovet kan borstar för stenplattor köpas till. Trätrall gör den ett fullt godkänt jobb på, även om du kan behöva jobba lite mer för att envisa fläckar ska försvinna. Stenborstarna ger däremot ett riktigt dåligt resultat även vid idogt skrubbande.

Svårmonterad
Samtidigt är Kärcher PCL 4 en ganska stel historia, vilket gör det svårt att ta sig fram smidigt. Det förutsätter samtidigt att du varit väldigt noggrann, och stark, vid monteringen. Det krävs en hel del råstyrka för att alla delar ska komma på rätt plats utan att läcka. Samtidigt stänker det betydligt mer om den här maskinen än många andra. Så om du hade tänkt göra ren trallen på balkongen blir nog knappast grannarna speciellt glada på dig. Det gör tyvärr Kärcher PCL 4 till ett svårrekommenderat köp.

 • Smidigt format

 • Ganska klent tryck
 • Jobbig montering

Jämförande tabell

BildModellVår ratingMax tryckVattenflödeMax tempEffektSlang
Kärcher K7 Premium Power med tilbehørKärcher K7 Premium PowerRating 4.5180 bar600 l/h60 grader3 W10 m, stålförstärkt
Ava Smart P50 mot hvit bakgrunnAva Smart P50Rating 4.0160 bar420 l/h40 grader1,8 W6 m, stålförstärkt
Husqvarna PW 480Husqvarna PW 480Rating 4.0180 bar540-610 l/h60 grader2,9 W13 m, stålförstärkt
Kärcher PCL 410 bar180 l/h40 grader0,6 kW

Vanliga frågor som rör högtryckstvättar och tillbehör

Vad skiljer olika högtryckstvättar åt?

Många av högtryckstvättarna på marknaden är väldigt lika varandra, och flera av dem tillverkas till och med i samma fabrik fastän det är olika varumärken. Dock skiljer sig specifikationerna åt. När det kommer till de viktigaste värdena har du sådant som arbetstryck, vattenflöde och slanglängd. Du vill att den högtryckstvätt du köper har en bra kombination av arbetstryck och vattenflöde så att den klarar de uppgifter du behöver använda den till, och det är just kombinationen som är viktig för tvättresultatet. Slanglängden varierar mellan 6 meter uppemot 12-13 meter beroende på modell. Vilken vattentemperatur de kan hantera varierar också, proffsmodeller klarar vanligen 60 grader vilket är bra för tuff smuts, oljefläckar och liknande. Standardmodellerna är vanligen på 40 grader.

Hur kraftfull högtryckstvätt ska jag köpa?

Ska du bara tvätta av cykeln eller spola rent utemöblerna så behöver du inte särskilt mycket kraft, då räcker det vanligen med en högtryckstvätt på runt 130 bar. Ska du däremot tvätta bilen, spola rent stenlagd uteplats och liknande är det mer standard att man väljer en på 140-160 bar. Är du ute efter en professionell modell som även kan tvätta med varmvatten och ännu mer kraft är det i kategorin 170 bar och uppåt som du ofta hittar de funktionerna.

Vilka tillbehör finns det till högtryckstvättar?

För att göra högtryckstvätten mer mångfunktionell kan du köpa till olika tillbehör. Som standard ingår en skumspruta, en liten rens ifall det blir stopp i munstycket samt minst två olika munstycken. Vilka tillbehör som finns beror lite på märke och modell, men en lång rad av dem fungerar med en majoritet även om det står det ena eller andra märket på dem.

 • Altantvätt / terrassrengörare – En terrasstvätt används för att skrubba och samtidigt skölja rent altanen. Detta är ett vanligt tillbehör som ibland ingår i de större kiten man kan köpa från de olika tillverkarna i samband med att man köper sin högtryckstvätt. Men det går vanligen även att komplettera med i efterhand som renodlat tillbehör.
 • Biltvätt / fordonstvätt / tvättborste – Även detta är en form av tvättborste fast med finare borst än altantvätten, och som passar bättre för att tvätta lackade ytor. Ofta ingår flera munstycken för olika känsliga ytor, samt en gummiraka. Gummirakan gör exempelvis att du direkt kan få bort vattnet från ditt bilfönster.
 • Vinklat spolrör – På platser som är svårtillgängliga kan ett vinklat spolrör vara behändigt.
 • Sugslang – Har du inte vattenutkast där du befinner dig finns det vissa modeller man kan köpa till en sugslang till, för att på det viset hämta vatten från en damm, vattentunna eller liknande. Dessa har vanligen ett inbyggt filter som rensar bort eventuell smuts från vattnet.
 • Tvättmedel – Det är alltid bra att använda tvättmedel när du tvättar bilen och andra prylar eftersom du får ett bättre tvättresultat och behöver använda lägre tryck (vilket sliter mindre på dina prylar).
 • Tillbehör för hängrännor, rör och avlopp – Vissa tillverkare, exempelvis Kärcher, har hela kit med tillbehör som gör att du snabbt och smidigt kan rengöra hängrännor eller bli av med proppar i rör och avloppsrör.

Jämförande test
En man använder en skruvdragare

Skruvdragare bäst i test: 5 bästa skruvdragarna vi testat

Jämförande test
En grön cirkelsåg

Cirkelsåg bäst i test: 5 bästa cirkelsågarna vi testat

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test

Jämförande test
Markus Spiske, Unsplash

Motorsåg bäst i test: 4 bästa motorsågarna vi testat