Högtryckstvätt bäst i test: 4 bästa högtryckstvättarna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa högtryckstvätten? Då har du kommit rätt. Vi testar högtryckstvättar på riktigt och listar modellerna som är bäst i test.

Ava Master P60 – bäst i test

Maxtryck: 145 bar Vattenflöde: 500 l/h Max vattentemperatur: 40 grader Effekt: 2,1 W Slang: 8 m, stålförstärkt

Totalbetyg 4.5

Ava Master P60 mot vit bakgrund

Ava Master P60 kommer med nytänk till marknaden för högtryckstvättar genom sin användarvänliga konstruktion och sitt välfungerande skumsystem. Tanken är alltså att du ska skumtvätta alla dina saker, både huset, trallen och bilen. Till en början är vi lite skeptiska men sedan inser vi snabbt hur väldigt effektiv den här metoden är utan att det för den sakens skull blir krångligt för användaren. Allt blir skinande rent utan att du behöver gå på med ett högt tryck som riskerar att skada ytan.

Avas skumtänk är inte alls samma sak som när man använder rengöringsmedel i en mer traditionell högtryckstvätt, utan det handlar om att maskinen skummar och tvättar samtidigt. Den är både snabb på att rengöra och lämnar utmärkt resultat, allt till en rimlig prislapp.

Det följer även med smarta tillbehör. P60 Master är lite billigare än sitt syskon P60 Evolution, och har inte riktigt lika bra hållare och lösning för strömsladden, men Master känns mer prisvärd och blir därför testvinnare.

 • Skinande rent resultat utan slitage
 • Användarvänlig design
 • Gott om tillbehör

 • Inget bra fäste för strömsladden
 • Hållarna för munstyckena kunde varit bättre

Ava Smart P50 – Bästa billiga

Maxtryck: 160 bar Vattenflöde: 420 l/h Max vattentemperatur: 40 grader Effekt: 1,8 W Slang: 6 m, stålförstärkt

Totalbetyg 4

Ava Smart P50 mot vit bakgrund

Ava Smart P50 är en ganska billig högtryckstvätt sett till hur välutrustad den är. Du får hem en högtryckstvätt med något kort men mycket följsam slang som roterar med dig när du rör dig i sidled. Slangen är stålförstärkt. Tvätten har även okej tryck och en välbyggd konstruktion med exempelvis metallpump. 

Vi gillar också att du kan dubbeltrycka på handtaget för att ställa trycket upp eller ned. Vidare tycker vi om att det följer med en fullgod uppsättning tillbehör. Här finns allt från munstycken för att tvätta bilen till att tvätta trallen. 

Du får inte samma höga tryck som med storasyskonet Master P60, men eftersom du har skumtänket i grunden räcker denna högtryckstvätt gott till enklare vardagsuppgifter.

Ava Smart P50 är en prisvärd högtryckstvätt i budgetsegmentet med en kompakt formfaktor och ett bra rengöringsresultat.

 • Skinande rent tvättresultat
 • Följsam slang som roterar med i sidled
 • Justerbart tryck via pistolhandtaget
 • Kompakt storlek

 • Räcker inte för tuffare uppgifter
 • Något kort slang


Kärcher K7 Premium Power – Bästa premiumval

Maxtryck: 180 bar Vattenflöde: 600 l/h Max vattentemperatur: 60 grader Effekt: 3 W Slang: 10 m, stålförstärkt

Totalbetyg 4.5

Kärcher K7 Premium Power mot vit bakgrund

Kärcher K7 Premium Power är en kraftfull högtryckstvätt som samtidigt är användarvänlig och genomtänkt. Kärcher har länge kört sin egen grej i högtryckssegmentet, med sitt vridbara munstycke som är 3-i-1 och en display som visar trycket. Det var först när Ava kom som de inte längre var ensamma om att ha ett unikt tänk. Men Kärcher står sig fortsatt stark i konkurrensen.

K7 är en högtryckstvätt som passar dig med lite högre krav. Tryckmässigt är den enormt stark, men utan att det märks på motståndet i munstycket. Det senare gör den lite vansklig, för det är lätt att tro att man kan gå på ganska hårt men man riskerar då att skada ytan. Å andra sidan är det bra för när du väl har lärt dig hur stark den faktiskt är så slipper du bli ansträngd av att tvätta längre stunder eftersom du inte får samma motstånd i pistolen. 

En annan fördel med Kärchers högtryckstvätt är att den har tre munstycken i ett. Det blir färre munstycken att hålla reda på, de du behöver som standard är inbyggda i samma pistol. Det innebär mindre risk att tappa bort saker, och färre byten.

Ytterligare ett stort plus med K7 Premium Power är munstycket för tralltvätt. Det har en stråle som du kan slå av och på. För den vanliga husägaren som vill ha både det höga maxtrycket hos en proffsmaskin, och den breda funktionaliteten som ofta återfinns bland konsumentmodellerna är K7 rätt val.

 • Klarar ingrodd smuts
 • Smidigt 3-i-1-munstycke
 • Väldigt bra tralltvätt

 • Kan skada känsliga ytor om du inte är försiktig


Husqvarna PW 480 – Bäst räckvidd

Maxtryck: 180 bar Vattenflöde: 540-610 l/h Max vattentemperatur: 60 grader Effekt: 2,9 W Slang: 13 m, stålförstärkt

4

Husqvarna PW 480 mot vit bakgrund

Husqvarna PW 480 är en högtryckstvätt med ett högt arbetstryck och en lång slang. Slangen är hela 13 meter, vilket är ett par meter över snittet för prisklassen. Det är också här som Husqvarnas högtryckstvätt utmärker sig mest. 

En annan fördel med den här högtryckstvätten är att maxtemperaturen på inloppsvatten är 60 grader istället för standard 40, vilket ökar effektiviteten vid tuffare rengöring.

Maxtrycket är 180 bar, vilket är normalt för prisklassen. Det är betydligt högre än standardmodeller för husägare som ligger runt 130-140 bar, och gör så att du kan arbeta bort ingrodd smuts på exempelvis båtskrov eller traktor.

På maskinkroppen hittar du ett vred för tryckreglering. Det gör att du enkelt och snabbt kan ställa ned trycket när du ska tvätta ömtåliga ytor. Tyvärr finns det ingen display eller liknande som anger hur högt trycket är, vad som exempelvis är miniminivå. Du får istället lära dig maskinen med tiden. Tryckregleringen justerar även vattenflödet.

Husqvarna PW 480 passar dig som söker en högtryckstvätt med rejäl, lång och följsam slang så att du når runt stora prylar och maskiner utan att behöva flytta själva högtryckstvätten.

 • Ovanligt lång slang
 • Mycket bra prestanda
 • Tål hög vattentemperatur
 • Kan ställa trycket på maskinkroppen

 • Dyr i förhållande till innovation & tillbehör

Jämförande tabell

BildModellVår ratingMax tryckVattenflödeMax tempEffektSlang
Ava Master P60 mot hvit bakgrunnAva Master P60Rating 4.5145 bar500 l/h40 grader2,1 W8 m, stålförstärkt
Ava Smart P50 mot hvit bakgrunnAva Smart P50Rating 4.0160 bar420 l/h40 grader1,8 W6 m, stålförstärkt
Kärcher K7 Premium Power med tilbehørKärcher K7 Premium PowerRating 4.5180 bar600 l/h60 grader3 W10 m, stålförstärkt
Husqvarna PW 480Husqvarna PW 480Rating 4.0180 bar540-610 l/h60 grader2,9 W13 m, stålförstärkt

Vanliga frågor som rör högtryckstvättar och tillbehör

Vad skiljer olika högtryckstvättar åt?

Många av högtryckstvättarna på marknaden är väldigt lika varandra, och flera av dem tillverkas till och med i samma fabrik fastän det är olika varumärken. Dock skiljer sig specifikationerna åt. När det kommer till de viktigaste värdena har du sådant som arbetstryck, vattenflöde och slanglängd. Du vill att den högtryckstvätt du köper har en bra kombination av arbetstryck och vattenflöde så att den klarar de uppgifter du behöver använda den till, och det är just kombinationen som är viktig för tvättresultatet. Slanglängden varierar mellan 6 meter uppemot 12-13 meter beroende på modell. Vilken vattentemperatur de kan hantera varierar också, proffsmodeller klarar vanligen 60 grader vilket är bra för tuff smuts, oljefläckar och liknande. Standardmodellerna är vanligen på 40 grader.

Hur kraftfull högtryckstvätt ska jag köpa?

Ska du bara tvätta av cykeln eller spola rent utemöblerna så behöver du inte särskilt mycket kraft, då räcker det vanligen med en högtryckstvätt på runt 130 bar. Ska du däremot tvätta bilen, spola rent stenlagd uteplats och liknande är det mer standard att man väljer en på 140-160 bar. Är du ute efter en professionell modell som även kan tvätta med varmvatten och ännu mer kraft är det i kategorin 170 bar och uppåt som du ofta hittar de funktionerna.

Vilka tillbehör finns det till högtryckstvättar?

För att göra högtryckstvätten mer mångfunktionell kan du köpa till olika tillbehör. Som standard ingår en skumspruta, en liten rens ifall det blir stopp i munstycket samt minst två olika munstycken. Vilka tillbehör som finns beror lite på märke och modell, men en lång rad av dem fungerar med en majoritet även om det står det ena eller andra märket på dem.

 • Altantvätt / terrassrengörare – En terrasstvätt används för att skrubba och samtidigt skölja rent altanen. Detta är ett vanligt tillbehör som ibland ingår i de större kiten man kan köpa från de olika tillverkarna i samband med att man köper sin högtryckstvätt. Men det går vanligen även att komplettera med i efterhand som renodlat tillbehör.
 • Biltvätt / fordonstvätt / tvättborste – Även detta är en form av tvättborste fast med finare borst än altantvätten, och som passar bättre för att tvätta lackade ytor. Ofta ingår flera munstycken för olika känsliga ytor, samt en gummiraka. Gummirakan gör exempelvis att du direkt kan få bort vattnet från ditt bilfönster.
 • Vinklat spolrör – På platser som är svårtillgängliga kan ett vinklat spolrör vara behändigt.
 • Sugslang – Har du inte vattenutkast där du befinner dig finns det vissa modeller man kan köpa till en sugslang till, för att på det viset hämta vatten från en damm, vattentunna eller liknande. Dessa har vanligen ett inbyggt filter som rensar bort eventuell smuts från vattnet.
 • Tvättmedel – Det är alltid bra att använda tvättmedel när du tvättar bilen och andra prylar eftersom du får ett bättre tvättresultat och behöver använda lägre tryck (vilket sliter mindre på dina prylar).
 • Tillbehör för hängrännor, rör och avlopp – Vissa tillverkare, exempelvis Kärcher, har hela kit med tillbehör som gör att du snabbt och smidigt kan rengöra hängrännor eller bli av med proppar i rör och avloppsrör.

Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Jämförande test
Häcksax som klipper ovansidan av en häck

Häcksax bäst i test: 4 bästa häcksaxarna vi testat

Guider
En person brevid en automatisk vattenspridare

Guide: Alternativen för automatisk bevattning

Jämförande test
Gräsklippare klipper en gräsmatta

Gräsklippare bäst i test: 5 bästa gräsklipparna vi testat