Röjsåg bäst i test: 4 bästa röjsågarna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa röjsågen? Då har du kommit rätt. Vi testar röjsågar på riktigt och listar här de allra bästa modellerna vi haft inne för test.


Stihl FS 89 – Bäst i test

Sort: Röjsåg bensin Ingår: Sele, skyddsglasögon, gräsklinga, slyklinga Effekt: 1,3 kW Klippbredd: 42 cm

Totalbetyg 4.5

Stihl FS 89. Foto: Stihl

Du som har en vildvuxen tomt med en del vedartat ogräs, och som vill kunna röja bort gräs och sly snabbt har en utmärkt röjsåg i Stihl FS 89. Den är på många sätt väldigt lagom. Dels hanterar den en ganska bred uppsättning ogräs, så även tjocka drivor med segt gräs. Dels är den väldigt behändig, både vad gäller storlek och vad gäller sele och balans i riggen. 

Stihl kategoriserar denna röjsåg som en grästrimmer för villaägare. Dock kommer den med en ganska kraftfull motor som räcker gott till att röja både gräs och sly. Ska du däremot ha en modell som fäller småträd med sågklinga får du leta vidare.

Stihl FS 89 är en lagom röjsåg för villaägare med stor tomt. Du som söker en lättstartad högkvalitetsmaskin med ganska stark motor och en del användarvänliga finesser.

 • Bekväm sele
 • Ganska stark
 • Lätt att starta varje gång
 • Utmärkt byggkvalitet

 • Fixar inte småträd

Stiga SBC 226 JD – Bäst billig röjsåg

Sort: Röjsåg bensin Ingår: Sele, gräsklinga, slyklinga Effekt: 0,7 kW, 2800-11000 varv/min Klippbredd: 43 cm

Totalbetyg 3.5

Stiga SBC 226 JD på vit bakgrund

Villaägare som vill ha en billig röjsåg där fokus hos tillverkaren ligger på prestanda har ett bra alternativ i Stiga SBC 226 JD. Denna röjsåg må ha en del tillkortakommanden när det kommer till användarvänlighet och ergonomi, men presterar bra när det kommer till att röja. Vi röjer bort 400 kvadratmeter ängsgräs utan att tanken tar slut. Det går fort eftersom den tar ganska mycket i ett svep och utan att gräset lägger sig ner när det blir mycket motstånd. Den klarar även sly som hunnit att växa till sig. Vi röjer enkelt bort hallonsnår och hagtorn.

Det som röjsågen har som nackdel är att den vibrerar och låter en hel del. Dessutom är den ganska tung och inte särskilt bra balanserad. Du bör investera i en bättre och mer avlastande sele om du ska köra långa pass. Vidare bör du ha bra hörselskydd och handskar som ger bra grepp.

Den här röjsågen har några år på nacken vid det här laget men har startat klockrent under hela tiden som vi har haft den i vår ägo, och säljs fortfarande i en del butiker. Stiga SBC 226 JD är en pålitlig budgetröjsåg med bra arbetsbredd och lagom kraft i motorn för den som främst ska röja stora områden med gräs eller lättare sly.

 • Ganska stark & snabb
 • Bra byggkvalitet

 • Jobbig ljudnivå
 • Dålig ergonomi
 • Mycket vibrationer och högt ljud

Husqvarna 336FR – Bäst röjsåg med sele

Sort: Röjsåg bensin Ingår: Sele, gräsklinga, sågklinga Effekt: 1,4 kW, 2900-8400 varv/min Klippbredd: 47 cm

4

Husqvarna 336FR. Foto: Husqvarna

Du som behöver en mångsidig röjsåg som kan användas under långa pass bör kasta ett öga på Husqvarna 336FR. Denna röjsåg kommer med gott om tillbehör och en stark motor som fixar alla utmaningar vi ställer den inför och som är rimliga för en röjsåg med privatpersoner som målgrupp. Det går fort att röja gräs på ängsmark eftersom den kapar gräset effektivt och tar stora ytor i ett svep, och är lika smidigt att röja rent längs dikeskanter och uppfart. Den klarar även småträd. Ska du däremot fälla träd som hunnit grovna till går den ibland bet, kraften räcker främst till småträd som är ett par centimeter i diameter. Det ingår både sele, gräsklinga och sågklinga vilket gör att du kan röja bort både gräs och vedartad vegetation.

En fördel med denna röjsåg är att du kan justera selen i flera steg för att hitta optimal balans. Det gör att användarupplevelsen kan finjusteras. Dessutom är den väldigt användarvänlig i övrigt. Trådbyte eller klingbyte på röjsågar innebär ofta en del pill, men på den här är det gjort på bara någon minut. Det enda som egentligen drar ner användarupplevelsen är att den, för sin prisklass, är lite dåligt avvibrerad och att den är väldigt högljudd. Du gör bäst i att införskaffa ett par bra hörselkåpor.

Husqvarna 336FR är en stark, lättjusterad och relativt ergonomisk röjsåg vars sele avlastar bra även under långa pass. Har du en skogstomt eller stora arealer med både ängsmark, sly och småträd som du behöver hålla efter är den ett riktigt bra köp.

 • Välbalanserad med bra avlastande sele
 • Stark och dryg
 • Lätt att byta tråd och klinga
 • Smidig justering av sele

 • Låter en hel del
 • Vibrerar jobbigt

Stiga SBC 646 DX – Bäst röjsåg för vildvuxen tomt

Sort: Röjsåg bensin Ingår: Sele, gräsklinga, slyklinga Effekt: 1,5 kW, 7500 varv/min Klippbredd: 45 cm

3.5

Stiga SBC 646 DX på vit bakgrund

Har du en skogstomt med mycket sly och småträd som ska röjas, och vill ha en prisvärd röjsåg med riktat fokus på prestanda, då är Stiga SBC 646 DX ett bra val. Den kommer med en bekvämt avlastande dubbelsele och rejält drag i motorn.

Denna röjsåg har tråd som räcker länge trots att vi pressar den under svåra förhållanden. Den är även ganska bränslesnål. Sin nackdel har den framför allt i den tunga vikten och att dess byggkvalitet inte riktigt lever upp till dess pris. 

Men vill du ha hög prestanda och bryr dig inte så mycket om användarvänlighet och finesser så är Stiga SBC 646 DX ett bra val.

 • Kraftfull motor
 • Tråden håller länge

 • Byggkvaliteten lämnar en del att önska
 • Väldigt tung

Jämförande tabell

BildModellVår ratingTypEffektKlipp-bredd
Stihl FS 89. Foto: StihlStihl FS 89Rating 4.5Bensin1,3 kW42 cm
Stiga SBC 226 JD liggende mot hvit bakgrunnStiga SBC 226 JDRating 3.5Bensin0,7 kW43 cm
Husqvarna 336FR liggende mot hvit bakgrunnHusqvarna 336FRRating 4.0Bensin1,4 kW47 cm
Stiga SBC 646 DX liggende mot hvit bakgrunnStiga SBC 646 DXRating 3.5Bensin1,5 kW45 cm

Flera röjsågar

Vanliga frågor som rör röjsågar och tillbehör

Så kör du röjsåg

Att köra röjsåg innebär att du placerar röjsågen på marken, ställer in choken, drar igång den i startsnöret och stänger av choken. Du hänger sedan på dig riggen genom att ta på dig selen. En röjsåg är enkel att använda när du väl fått pejl på hur den fungerar. Du sveper den över marken som ska röjas medan du håller inne gasen.

Vad finns det för tillbehör till röjsåg?

Vanligen väljer man mellan trådrulle, slyklinga eller sågklinga. Trådrullen är bra när du ska trimma vanligt gräs, medan slyklingan klarar ängsgräs och lite mer bitigt ogräs som annars skulle ha slitit för mycket på trådrullen. Sågklingan använder du när du ska fälla småträd eller röja i vedartad terräng.

Du kanske även är intresserad av det här?


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test