Röjsåg bäst i test: topp 3 bästa röjsågarna vi testat

Daniel Hessel

Att investera i en röjsåg är ett stort beslut och att hitta rätt modell är inte alltid enkelt med tanke på det stora utbudet som finns. På Testplanet har vi noggrant granskat och testat flera röjsågar, och vi har kombinerat detta med omfattande online-research för att identifiera de mest prisvärda alternativen. Vår topplista speglar ett helhetsintryck av prestanda, användarkomfort och hållbarhet, där bara de bästa modellerna när det gäller pris och kvalitet har tagits med.

Vi försöker att hålla topplistan uppdaterad med alla de senaste modellerna. Vårt team är dock för närvarande väldigt litet, så vi hoppas att du har lite överseende med detta. Du kan stötta vårt team genom att köpa produkter via länkarna i våra artiklar, på så sätt kan vi fortsätta att skriva topplistor och guider, och förhoppningsvis hjälpa fler att välja rätt!

Läs vidare för att se våra favoriter bland röjsågar just nu.


Stihl FS 89 – bäst i test

Sort: Röjsåg bensin Ingår: Sele, skyddsglasögon, gräsklinga, slyklinga Effekt: 1,3 kW Klippbredd: 42 cm

Totalbetyg 4.5

Stihl FS 89. Foto: Stihl

Du som har en vildvuxen tomt med en del vedartat ogräs, och som vill kunna röja bort gräs och sly snabbt har en utmärkt röjsåg i Stihl FS 89. Den är på många sätt väldigt lagom. Dels hanterar den en ganska bred uppsättning ogräs, så även tjocka drivor med segt gräs. Dels är den väldigt behändig, både vad gäller storlek och vad gäller sele och balans i riggen. 

Stihl kategoriserar denna röjsåg som en grästrimmer för villaägare. Dock kommer den med en ganska kraftfull motor som räcker gott till att röja både gräs och sly. Ska du däremot ha en modell som fäller småträd med sågklinga får du leta vidare.

Stihl FS 89 är en lagom röjsåg för villaägare med stor tomt. Du som söker en lättstartad högkvalitetsmaskin med ganska stark motor och en del användarvänliga finesser.

 • Bekväm sele
 • Ganska stark
 • Lätt att starta varje gång
 • Utmärkt byggkvalitet

 • Fixar inte småträd

STIHL FSA 60 R – tung men tyst

Sort: Röjsåg batteri Ingår: Gräsklinga, slyklinga Klippbredd: 35 cm

3

Beroende på vilket batteri du skaffar till STIHL FSA 60 R kan det här vara en riktigt bra kompanjon för kortare uppdrag på tomten. Just batteriet, som inte medföljer i standardförpackningen, är såklart viktigt på en batteridriven röjsåg. Stihl har tre passande batterier som ger en drifttid på 13 till 38 minuter beroende på kraft, så var noga med vilket batteri som medföljer.

Tung i drift
Med ett rejält batteri kommer också en rejäl vikt, såklart. Maskinen i sig är från början ganska stor och tung och levereras inte med en sele för att underlätta uppgiften. Det gör att längre stunder med STIHL FSA 60 R kan bli ganska slitsamma till följd av den höga vikten. Kanske lika bra att ta ett mindre batteri ändå ur den synvinkeln.

Tystgående
Funktionen är det däremot inget större fel på, utan STIHL FSA 60 R tar sig igenom det mesta i form av sly och mindre buskage. Den gör det samtidigt väldigt tyst till följd av elmotorn. Motorn är för övrigt borstlös, vilket borgar för att maskinen ska hålla länge.

STIHL FSA 60 R är en bra eldriven röjsåg i stort, men kanske lite för tung för sitt eget bästa.

 • Tystgående
 • Klipper bra

 • Kort batteritid
 • Ganska tung och klumpig

Husqvarna 336FR – bästa röjsåg med sele

Sort: Röjsåg bensin Ingår: Sele, gräsklinga, sågklinga Effekt: 1,4 kW, 2900-8400 varv/min Klippbredd: 47 cm

4

Husqvarna 336FR. Foto: Husqvarna

Du som behöver en mångsidig röjsåg som kan användas under långa pass bör kasta ett öga på Husqvarna 336FR. Denna röjsåg kommer med gott om tillbehör och en stark motor som fixar alla utmaningar vi ställer den inför och som är rimliga för en röjsåg med privatpersoner som målgrupp. Det går fort att röja gräs på ängsmark eftersom den kapar gräset effektivt och tar stora ytor i ett svep, och är lika smidigt att röja rent längs dikeskanter och uppfart. Den klarar även småträd. Ska du däremot fälla träd som hunnit grovna till går den ibland bet, kraften räcker främst till småträd som är ett par centimeter i diameter. Det ingår både sele, gräsklinga och sågklinga vilket gör att du kan röja bort både gräs och vedartad vegetation.

En fördel med denna röjsåg är att du kan justera selen i flera steg för att hitta optimal balans. Det gör att användarupplevelsen kan finjusteras. Dessutom är den väldigt användarvänlig i övrigt. Trådbyte eller klingbyte på röjsågar innebär ofta en del pill, men på den här är det gjort på bara någon minut. Det enda som egentligen drar ner användarupplevelsen är att den, för sin prisklass, är lite dåligt avvibrerad och att den är väldigt högljudd. Du gör bäst i att införskaffa ett par bra hörselkåpor.

Husqvarna 336FR är en stark, lättjusterad och relativt ergonomisk röjsåg vars sele avlastar bra även under långa pass. Har du en skogstomt eller stora arealer med både ängsmark, sly och småträd som du behöver hålla efter är den ett riktigt bra köp.

 • Välbalanserad med bra avlastande sele
 • Stark och dryg
 • Lätt att byta tråd och klinga
 • Smidig justering av sele

 • Låter en hel del
 • Vibrerar jobbigt


Jämförande tabell

BildModellVår ratingTypEffektKlipp-bredd
Stihl FS 89. Foto: StihlStihl FS 89Rating 4.5Bensin1,3 kW42 cm
Stiga SBC 226 JD liggende mot hvit bakgrunnSTIHL FSA 60 RBatteri35 cm
Husqvarna 336FR liggende mot hvit bakgrunnHusqvarna 336FRRating 4.0Bensin1,4 kW47 cm

Flera röjsågar

Vanliga frågor som rör röjsågar och tillbehör

Så kör du röjsåg

Att köra röjsåg innebär att du placerar röjsågen på marken, ställer in choken, drar igång den i startsnöret och stänger av choken. Du hänger sedan på dig riggen genom att ta på dig selen. En röjsåg är enkel att använda när du väl fått pejl på hur den fungerar. Du sveper den över marken som ska röjas medan du håller inne gasen.

Vad finns det för tillbehör till röjsåg?

Vanligen väljer man mellan trådrulle, slyklinga eller sågklinga. Trådrullen är bra när du ska trimma vanligt gräs, medan slyklingan klarar ängsgräs och lite mer bitigt ogräs som annars skulle ha slitit för mycket på trådrullen. Sågklingan använder du när du ska fälla småträd eller röja i vedartad terräng.

Du kanske även är intresserad av det här?


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test