Snöslunga bäst i test: 5 bästa snöslungorna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa snöslungan ? Då har du kommit rätt. Vi testar snöslungor på riktigt och listar här de modellerna som är bäst i test.


Husqvarna ST 224 – bäst i test snöslunga

Sort: Tvåstegsslunga bensin Passar för: Stor tomt, svåra förhållanden Cylindervolym: 212 cm³ Arbetsbredd: 61 cm Tank: 2,7 l Lyse: Ja

Totalbetyg 4

Husqvarna ST 224 mot vit bakgrund

Söker du en stark och välbyggd snöslunga för privat bruk, som klarar en majoritet av förhållandena som nordisk vinter orsakar, så är Husqvarna ST 224 ett bra val. Den har en ganska kraftfull motor, smidig drivning och är väldigt lätt att hantera samt justera. Du kan till exempel justera släpskorna så att du kan anpassa snöslungan efter de markförhållanden som råder. Det är bra om du exempelvis har både asfalterad uppfart och grusgångar som ska slungas rena från snö.

Dessutom har denna snöslunga lyxiga detaljer såsom engreppsstyrning samt elstart. Utkastet kan justeras både i höjd- och sidled så att du kan anpassa i detalj var snön ska landa. När det kommer till drivningen har du sex olika hastighetslägen att välja mellan och på maxläget går du i väldigt rask takt. Det är bra om du har stora öppna ytor att slunga snö på och vill få rent . För normalt promenadtempo får du dra ner hastigheten lite. Den har även drivning bakåt.

Husqvarna ST 224 är en kraftfull snöslunga som passar dig som vill ha en kvalitetsmaskin som klarar både tjocka driver nysnö och kompakt skare. Den är lätt att styra och har bra funktioner.

 • Hög byggkvalitet
 • Kan styras med en hand
 • Många användarvänliga funktioner

 • Dyr i förhållande till motorkraft

AL-KO 620E II – bästa billiga snöslunga

Sort: Tvåstegsslunga bensin Passar för: Stor tomt, normalförhållanden Cylindervolym: 212 cm³ Arbetsbredd: 62 cm Tank: Saknas uppgift Lyse: Ja

Totalbetyg 4

Snöslungan AL-KO 620E II i röd färg står i snön framför et hus i skogen

Har du möjlighet att förvara snöslungan skyddat mellan användningarna är AL-KO 620E II ett mycket bra köp. Detta är en snöslunga där man satsat på kraft. Den klarar väldigt många olika snöförhållanden för att vara en så pass billig maskin. Exempelvis klarar den drygt två decimeter packad blötsnö, vilket är en utmaning för många modeller och speciellt i den här prisklassen. Dessutom är den stark nog att slunga iväg snön uppemot 10-15 meter.

Manualen är inte jättetydlig så det tar nästan två timmar att montera snöslungan. Här finns förbättringsmöjlighet.

AL-KO 620E II har många funktioner, allt från belysning till handtagsvärme. På pappret minner den således mycket om exempelvis ST 224. Det vi märker är att man har dragit ner på byggkvaliteten. Godset är lite tunnare, snöslungan låter en hel del och den känns inte lika robust. Men förvarar du den under tak och ser till att sköta om den är det en bra maskin. Vi har haft vårt testexemplar i flera säsonger utan att det uppstått problem annat än att den blekts och kräver lite fler startförsök innan den går igång.

 • Stark motor
 • Lagom hastighet
 • Gott om funktioner

 • Lite ranglig byggkvalitet
 • Tidskrävande montering

Stiga ST 8051 – bästa batteridriven snöslunga

Sort: Enstegsslunga batteri Passar för: Liten tomt, enkla förhållanden Arbetsbredd: 51 cm Lyse: Ja Vikt: 21 kg

3.5

En gul Stiga ST 805 AE mot vit bakgrund

Har du lite mindre ytor som du ska slunga snö på är en batteridriven snöslunga ett bra alternativ, och Stiga ST 8051 är helt klart den bästa vi har testat. Denna snöslunga är både stark och användarvänlig. Fördelen med en batteridriven snöslunga är att den är tystgående, inte släpper ut avgaser samt att den är lättare än bensinmodeller så att du smidigt kan lyfta in den i förrådet efteråt.

Snöslungan ST 8051 må vara byggd för en lite mindre tomt men har en klar fördel i att den är både stark och snabb. Den sväljer ganska mycket snö i ett enda svep vilket gör att du slungar uppfarten och tomten tidseffektivt. Prestandamässigt klarar den en halv decimeter blötsnö utan att knorra och dryga två decimeter pudersnö. Tyvärr kan du inte justera släpskorna. Snön kastas cirka fem meter. 

Svagheten har du i batteritiden som gör att denna snöslunga bara klarar drygt 100 kvadratmeter tomt på en laddning. Men har du två batterier som du kan växla mellan räcker den gott till både uppfart, gångar och gräsmatta även hos den med lite större tomt. Du kan dessutom dela batteri med andra trädgårdsmaskiner från Stiga i samma effektklass.

Stiga ST 8051 är ett bra köp för dig med lite mindre områden som ska slungas. Du som vill ha plats över i garaget och som snabbt och lätt vill kunna lyfta ut och in snöslungan mellan användningarna.

 • Slungar tidseffektivt
 • Lätt at lyfta in/ut ur förrådet
 • Mycket lättstyrd

 • Ganska kort batteritid
 • Inte särskilt robust

Toro SnowMax 724 QXE CE – bra för stor tomt

Sort: Tvåstegsslunga bensin Passar för: Stor tomt, svåra förhållanden Cylindervolym: 212 cm³ Arbetsbredd: 61 cm Tank: 2,2 l Lyse: Ja

3.5

En röd Toro SnowMax 724 QXE CE

SnowMax 724 QXE CE är en tvåstegsslunga med stark motor och lättjusterat utkast. Den klarar tjocka drivor pudersnö och har inga problem att slunga ett par decimeter blötsnö. Det som begränsar den något är att den har lite liten bensintank vilket gör att den inte räcker riktigt lika länge som testvinnaren. Å andra sidan går det snabbt och lätt att fylla på tanken.

Denna snöslunga känns ganska välbyggd. Godset har okej tjocklek och den ger inga underliga ljud ifrån sig, alla delar sitter bra på plats och den rör sig jämnt och i ett bra tempo. Det som kan vara lite knepigt är spakstyrningen. Den sitter centralt och det känns inte lika bekvämt som de som har spak på sidan. Men har vi väl vant dig går det smidigt att ratta SnowMax över stora ytor.

SnowMax 724 QXE CE är en snöslunga som passar dig med en ganska stor tomt. Där kan du maxa farten och verkligen få ut det mesta ur prestandan. 

 • Stark
 • Enkel att justera

 • Inte så bensinsnål
 • Något kort om funktioner
 • Viss inlärningskurva på styrningen

AL-KO ST 4048 Li – bäst för liten tomt

Sort: Enstegsslunga batteri Passar för: Liten tomt, enkla förhållanden Arbetsbredd: 48 cm Lyse: Ja Vikt: 13,5 kg (utan batteri)

3

AL-KO ST 4048 Li i snön

Söker du en lätt, liten och smidig snöslunga för att slunga bort snö från en mindre uppfart och eventuellt någon trädgårdsgång är AL-KO ST 4048 Li ett bra köp. Denna snöslunga är batteridriven och fixar drygt 150 kvadratmeter på en laddning.

Priset är väldigt inbjudande för att vara en batterimodell, det är nästan i klass med en elektrisk slunga. Den har även bra prestanda för att vara så liten och simpel, dock kommer du att behöva slunga direkt efter snöfall, du kan inte vänta tills det är mer än en decimeter snö för då tar batteriet slut på nolltid.

AL-KO ST 4048 Li passar dig som vill ha en billig snöslunga som enkelt kan stuvas undan i garaget. Du som slungar direkt när snön fallit och inte väntar tills det blir tjocka driver eller fryser på.

 • Lättförvarad
 • Ganska bra batteritid

 • Inte särskilt stark
 • Halvdan byggkvalitet

Jämförande tabell

BildModellVår ratingTypCylinder-volymArbets-breddTankLyse
Husqvarna ST 224Husqvarna ST 224Rating 4.0Bensin, tvåstegs212 cm³61 cm2,7 lJa
Snøfreseren AL-KO 620E II i rød farge står på et snødekt underlag foran et hus i skogenAL-KO 620E IIRating 4.0Bensin, tvåstegs212 cm³62 cmJa
En gul Stiga ST 8051 mot hvit bakgrunnStiga ST 8051Rating 3.5Bensin, enstegs51 cmJa
Toro SnowMax 724 QXE CE mot hvit bakgrunnToro SnowMax 724 QXE CERating 3.5Bensin, tvåstegs212 cm³61 cm2,2 lJa
Snøfreseren AL-KO ST 4048 Li står i snøen med trekledd landskap i bakgrunnenAL-KO ST 4048 LiRating 3.0Batteri, enstegs48 cmJa

Vanliga frågor som rör snöslungor och tillbehör

Ska jag köpa batterisnöslunga eller bensinsnöslunga?

Sista åren har batterisnöslungor kommit att bli riktigt bra vad gäller prestanda och batteritid, dock kostar de fortfarande ganska mycket mer än en bensinsnöslunga med samma prestanda. Bor du på en plats där det snöar mer sällan kan en batterisnöslunga vara ett behändigt val eftersom den är lättare, inte släpper ut avgaser och dessutom låter mindre. Har du däremot behov av en snöslunga som ska klara riktigt tjocka snötäcken eller tunga och tjocka lager blötsnö är det fortfarande fördel för bensinsnöslungan eftersom den då blir mer prisvärd.

Vad betyder enstegs, tvåstegs och trestegs när det kommer till snöslungor?

En enstegssnöslunga bearbetar inte snön innan den slungar iväg den, och den är därför inte riktigt lika stark när det kommer till svåra snöförhållanden. Den är lämplig om du exempelvis bor i de södra eller mellersta delarna av landet och bara har någon mindre uppfart som ska slungas. En tvåstegssnöslunga har bättre prestanda eftersom den först bearbetar snön innan den kastar ut den. Den är lämplig om du vill kunna slunga mycket snö eller bor på en plats där det snöar ofta, den är även bra på stora ytor. Trestegssnöslungor är ytterligare ett steg upp vad gäller prestanda, då de klarar mycket tung blötsnö. Men de är fortfarande ganska ovanliga eftersom de kostar mycket och oftast är överkvalificerade för en genomsnittlig husägare – de används främst för professionellt bruk.

Bästa motorsåg


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test