Kompost i trädgården: Bygga kompost och vad som kan komposteras (2023)

Daniel Hessel

Hur startar du en kompost i trädgården? Vi går igenom olika komposttyper, hur du kommer igång och vad du kan kompostera.

Vill du leva hållbart och samtidigt nyttja det organiska material du har hemma för att få näringsrik jord så är en kompost något du bör kolla närmare på. Antingen kan du bygga en själv, eller så kan du köpa en färdig.

Vad är en kompost?

En kompost är kort och gott en dedikerad plats för avfallshantering. Det kan handla om matrester som komposteras i en sluten behållare, eller en kompost för trädgårdsavfall. Matkomposten och trädgårdskomposten är således två separata komposter med liknande syfte: att omvandla organiskt avfall till näringsrik jord. 

Skillnaden mellan dem är vad man väljer att kompostera i dem. I matkomposten – som är lite mindre och antingen placeras inomhus eller i en sluten behållare utomhus – komposteras matrester. Du kan komplettera med bokashi för nedbrytning av svåra matrester såsom exempelvis fett och kött. I trädgårdskomposten komposteras bland annat kvistar, grenar, gräs och döda plantor. Bägge kompost-typerna syftar till att det man komposterar ska brytas ner och kunna återanvändas, men den ena är sluten och den andra öppen och oisolerad.

Avfallet bryts ner till näringsrik jord. Du vet att den är klar när det ser ut som jord och luktar jord.

Ett bra komplement till en trädgårdskompost är en kompostkvarn eller en flismaskin. Då kan du köra riset i den för att det ska brytas ner snabbare samt inte ta upp lika mycket plats. 

Kompostkvarnen krossar ris, kvistar och grenar till småbitar. Materialet matas in i maskinen genom en öppning på toppen, sedan reduceras det i storlek genom att det krossas. Slutligen kommer det ut som småbitar i en låda i botten av maskinen. 

Småbitarna kan användas som täckning i planteringar eller som näring till planteringsjorden. Du kan även använda kompostkvarnen för att snabba upp komposteringen i trädgårdskomposten eftersom små bitar ökar hastigheten på komposteringen.

Bygga kompost av trä – så gör man

Om du ska bygga en trädgårdskompost behöver du först välja ut en yta i trädgården som komposten kan stå på. Platsen bör ha bra dränering men får gärna ligga skuggigt. Den bör även vara lätt att komma åt.

Därefter snickrar du en rektangulär form av brädor och reglar. Den bör vara öppningsbar i ena änden. Du kan ha en avskiljare i mitten för att dela komposten i två, så att du har en du kan börja fylla på nytt när den andra börjar bli färdig.

Brädorna binds ihop i hörnen av reglar enligt bilden nedan.

Trädgårdskompost

Här finner du en ritning på en trädgårdskompost.

Du kan även bygga en kompost av pallkragar.

Alternativet är att köpa en färdig kompost.

Starta kompost

I botten av komposten placerar du brunt organiskt material, ovanpå det lägger du ett lager grönt organiskt material och du får gärna avsluta med lite jord på toppen. Materialet ska vara tillräckligt packat för att det inte ska svalna under komposteringsprocessen, men inte så packat att det inte finns något syre alls.

Upprepa processen med fler lager enligt ovan princip tills ditt komposterbara material är slut.

Komposten ska inte torka ut utan bör vara fuktig. Du kan därför behöva vattna. Men den ska heller inte vara blöt så vattna bara så att du fuktar den.

Under vinterhalvåret får du gärna täcka komposten med halm. När våren kommer igen rör du runt i den. Därefter kan du låta den vara tills dess att det blivit jord.

Få fart på komposten

Det finns nedbrytningsströ du kan använda för att få fart på komposten. Vidare är det viktigt att trädgårdsavfallet inte ligger för luftigt för då kallnar komposten och komposteringsprocessen upphör, men det får heller inte stampas allt för mycket för det krävs ändå syre för att processen ska fungera. Slutligen är det viktigt att komposten hålls fuktig.

Myror i komposten

Om du får myror i komposten är det mest troligt för att den är för torr. Under längre perioder av torka kan man behöva vattna komposten för att hålla den tillräckligt fuktig (obs inte blöt).

Grodor i komposten

Får du grodor i komposten kan det bero på att den är för fuktig. Det är viktigt att komposten har en bra balans av fukt, den ska inte bli blöt. I en blöt kompost trivs grodor.

En person håller kompost i sina händer

Kompost trädgårdsavfall: Vad kan man kompostera?

  • Gräsklipp. Har du en gräsklippare som samlar upp gräsklippet kan du tömma uppsamlaren i trädgårdskomposten.
  • Löv. Plocka fram lövblåsen eller krattan och samla ihop alla löv till en stor hög. Löven kan du sedan slänga på komposten.
  • Kvistar och grenar. Komposten är även en utmärkt plats för att slänga grenar och kvistar. Oavsett om du har beskurit träd, klippt häcken eller har kvistar som gått av så kan du köra dessa slänga dessa på komposten. De körs med fördel i en kompostkvarn först.
  • Döda plantor. När det är dags att vårstäda i växthuset eller rensa bort plantor som dött kan du slänga de döda blommorna och plantorna på komposten. Nästa år har de blivit till näringsrik jord för de blommor och buskar som överlevt.
  • Pappersprodukter. Ren papp, kartong och papper kan i vissa fall också komposteras. Exempelvis kan du kompostera hushållspapper och äggkartong. Riv gärna sönder materialet först.
  • Matavfall. När det kommer till matavfall, fallfrukt och rester från trädgårdslandet bör dessa komposteras i en separat sluten kompost för att undvika skadedjur. En så kallad matkompost.

Köpa verktyg och utrustning

Kompostkvarn

Annons
BIO SILENT 2500 kompostkvarn
Annons
Kompostkvarn Einhell GC-KS 2540

Färdig kompost och behållare

Annons
VARMKOMPOST MULLY ORIG 360L

Automatisk bevattning

Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test