Cirkelsåg bäst i test: 5 bästa cirkelsågarna vi testat

Daniel Hessel

Om du är på jakt efter en ny cirkelsåg och funderar på vilken modell som blir det bästa köpet för dig, har du kommit till rätt ställe. Vi på Testplanet har nämligen testat ett gäng cirkelsågar av olika modeller och i olika prisklasser, och samlat alla de bästa alternativen i denna översiktliga topplista.

Cirkelsågar är ett verktyg som är oersättligt om du bland annat ska dela stora skivor eller kapa reglar. För att en cirkelsåg ska anses vara riktigt bra behöver den uppfylla vissa krav, såsom att ha hög prestanda, vara ergonomisk och användarvänlig samt ha bra byggkvalitet. Alla modeller du hittar i den här topplistan checkar av dessa krav och ger dig stort värde för pengarna.

Läs vidare för vår topplista över bästa cirkelsågar.

Festool HK 55 EBQ+ – testvinnare

Totalbetyg 4

Festool HK 55 EBQ+

Festool HK 55 EBQ+

Specifikationer

Effekt

1 200 W

Typ

Nätansluten

Sågklinga

160 mm

Sågklingshål

20 mm

Sladdlängd

3,9 m

Skärdjupsintervall vid 90°

0–55 mm

Skärdjupsintervall vid 45°

0–42 mm

Vikt

4,4 kg

Belysning

Nej

Festool HK 55 EBQ+ är vår testvinnare på grund av dess höga precision och för att den överlag har riktigt bra prestanda. Den här cirkelsågen är mångsidig och fungerar lika bra för detaljjobb som för grövre arbeten. Festool HK 55 EBQ+ är välbalanserad, har bra byggkvalitet och kommer med många funktioner, som bland annat sänksågsfunktionalitet.

En av de få nackdelarna med Festool HK 55 EBQ+ är att det inte kommer med något parallellanslag. Dock medföljer det en kap- och gerskena som går att klicka fast och som gör det smidigt att beskära material i rätt vinkel. Festool HK 55 EBQ+ är stark men klarar inte de allra tuffaste jobben som testats. Det är dock på grund av ett skydd för motorn. Men får den vila upp sig lite emellan kan den avsluta jobbet.

 • Hög precision och bra ergonomi
 • Många funktioner

 • Kommer ej med något parallellanslag

Ryobi R18CS – bästa budgetmodell

Totalbetyg 3.5

Ryobi R18CS

Ryobi R18CS

Specifikationer

Spänning

18 volt

Typ

Batteri

Batterikapacitet

5 Ah

Batteriindikator

Ja

Sågklinga

165 mm

Sågklingshål

16 mm

Skärdjupsintervall vid 90°

52 mm

Skärdjupsintervall vid 45°

36 mm

Vikt

2,4 kg

Belysning

Nej

Med Ryobi R18CS får du en riktigt bra cirkelsåg för att vara så billig som den faktiskt är. Den är samtidigt bekväm att använda, lätt att få bra grepp om och enkel att justera. För dig som ska ha den för hobbyprojekt är Ryobi R18CS ett toppenalternativ. Den är batteridriven vilket gör den smidig. Vidare är den kraftfull och klarar allt från lättare kapningar till att såga itu ganska tjocka reglar.

Batteritiden kunde däremot ha varit bättre än vad den är. Ryobi R18CS klarar ungefär 45 minuter obelastad, vilket inte är bottenbetyg men finns definitivt rum för förbättring. Ett stort plus är att det finns en smidig batteriindikator på maskinen. Trots den sämre batteritiden klarar den av tuffare arbeten innan batteriet dör än många andra batteridrivna cirkelsågar.

 • Ergonomisk och välbalanserad
 • Kraftfull trots batteridriven

 • Kort batteritid

Bosch Professional GKS 55+ GCE

Totalbetyg 3.5

Bosch Professional GKS 55+ GCE

Bosch Professional GKS 55+ GCE

Specifikationer

Effekt

1 350 W

Typ

Nätansluten

Sågklinga

165 mm

Sågklingshål

20 mm

Sladdlängd

3,8 m

Skärdjupsintervall vid 90°

0–63 mm

Skärdjupsintervall vid 45°

0–48 mm

Vikt

3,9 kg

Belysning

Nej

Bosch Professional GKS 55+ GCE är en mångsidig cirkelsåg som ger dig mycket såg för pengarna. Den passar bra för dig som ska utföra detaljarbete samt för att jobba ute med att till exempel kapa byggskivor. Cirkelsågen är välbalanserad, stabil och bekväm att använda. Den har hög byggkvalitet och ett praktiskt gummibeklätt handtag.

Precisionen går även att få hög då parallellanslaget sitter relativt långt fram och det blir lätt att se vad man gör. När man tar hänsyn till det lite högre priset hade det uppskattats om det funnits belysning.

 • Bra sågdjup
 • God precision och kraftfull

 • Saknar belysning
 • Stel sladd

Ryobi R18CS7

Totalbetyg 3

Ryobi R18CS7

Ryobi R18CS7

Specifikationer

Spänning

18 volt

Typ

Batteri

Batterikapacitet

4 Ah

Sågklinga

184 mm

Sågklingshål

16 mm

Skärdjupsintervall vid 90°

0–60 mm

Skärdjupsintervall vid 45°

0–44 mm

Vikt

2,8 kg

Belysning

Ja

Ryobi R18CS7 är en relativt kraftfull batteridriven cirkelsåg som får jobbet gjort. Den är välbalanserad vilket gör att du får ett säkert grepp, och att den har bra kraft när du använder den. Greppet är även gummerat och den har inte grova vibrationer vid användning. Gradantalet och kapdjupet är bra och du kan därför använda cirkelsågen till det mesta.

En stor nackdel med Ryobi R18CS7 är att den stänger av sig själv under användning väldigt ofta. Detta sker trots att det fortfarande finns batteritid kvar och innan den har gett ifrån sig ansträngande ljud. På grund av att det händer relativt ofta blir det riktigt störande med tiden.

 • Bra gradantal och kapdjup
 • Användarvänlig

 • Extremt känsligt motorskydd
 • Otydlig inställning för kapdjup

Makita DHS680Z – bästa allroundsåg

4.5

Spänning
680W
Typ
Batteridriven
Batterikapacitet
Sågklinga
165 mm
Sågklingshål
20 mm
Skärdjupsintervall vid 90°
Max 57 mm
Skärdjupsintervall vid 45°
Max 41 mm
Vikt
3,3 kg
Belysning
Ja

För mindre jobb, eller jobb där du är långt ifrån närmaste vägguttag, kan en batteridriven cirkelsåg vara en bra idé och där gör Makita DHS680Z verkligen jobbet enkelt. Även med batteripack är maskinen riktigt lätt, vilket gör den väldigt enkel att hantera. Samtidigt har Makita fokuserat så pass mycket på bärbarheten att du måste köpa en adapter för att kunna köra den på skena. Kanske inte en dealbreaker, men värt att tänka på.

Säljs utan batteri
Något annat som kan vara värt att ha i åtanke är att Makita som regel säljer sina batteridrivna verktyg utan batteri. Inget fel i det egentligen, då du får större möjligheter att välja det batteri som passar dig. Men du får samtidigt ha i åtanke att både batteri och laddare tillkommer på notan när du ska handla.

Lätt att se sågningen
Makita DHS680Z är utrustad med såväl led-belysning som ett litet blås för att du alltid ska kunna se vart du sågar någonstans. Klingan är placerad på vänster sida, vilket gör det väldigt enkelt att se så att du följer linjerna som du ska.

En batteridriven cirkelsåg har såklart alltid nackdelen att du inte kan jobba speciellt länge innan det är dags att ladda. Men ser du till att skaffa dubbla batterier att växla med är Makita DHS680Z en utomordentligt trevlig kompanjon när du inte vill eller kan använda sladdverktyg.

 • Relativt lätt
 • Belysning och blås

 • Adapter för skena krävs
 • Säljs oftast utan batteri

Jämförande tabell

BildModellVår ratingTypSågklingaIntervall 90°ViktBelysning
Sirkelsag test: Festool HK 55 EBQ+Festool HK 55 EBQ+Rating 4.0Sladd 1200 W160 mm0–55 mm4,4 kgNej
Sirkelsag test: Ryobi R18CSRyobi R18CSRating 3.5Batteri 18 V165 mm0-52 mm2,4 kgNej
Sirkelsag test: Bosch Professional GKS 55+ GCEBosch Professional GKS 55+ GCERating 3.5Sladd 1350 W165 mm0–63 mm3,9 kgNej
Sirkelsag test: Ryobi R18CS7Ryobi R18CS7Rating 3.0Batteri 18 V184 mm0–60 mm2,8 kgJa
Makita DHS680ZBatteridriven165 mm0-57 mm3,3 kgJa

Flera cirkelsågar

Andra artiklar

Bästa motorsåg

Topplista tigersågar

Bästa sticksåg

Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test