Guide: Alternativen för automatisk bevattning

Daniel Hessel

Solcellsbevattning, droppbevattning, vattenutkast med dator, timer och vattentunna. Det finns många alternativ för den som tittar på att automatisera bevattningen i trädgården.

Vill du slippa oroa dig över att växterna ska dö när du åker på semester, eller att grannen ska glömma bort att vattna i växthuset när du besöker ditt fritidshus? Då är det automatisk bevattning som är lösningen på problemet.

Bevattningsautomatik går att finna i flera former. Allt från solcellsbevattning till programmerbara bevattningsdatorer du fäster på vattenutkastet. Här går vi igenom alternativen, deras för- och nackdelar samt vilka populära produkter det finns.

Bevattningsdator kopplad till vattenutkastet

Har du en större yta som ska vattnas, exempelvis en gräsmatta eller en häck, är det allra bäst att använda sig av vattenutkastet på huset. På så vis säkerställer du att du alltid har tillgång till vatten. Alternativet till detta är om du har en damm på tomten. Men då kommer du sannolikt att behöva fylla på den oftare om du använder den till bevattning vilket är ett projekt i sig.

Som tur är finns det mängder av bevattningsdatorer och system som kan anslutas till vattenutkastet. Vilket du köper beror på hur stor yta du ska täcka. Har du flera gräsmattor uppdelade på olika sidor av tomten behöver du dra slang åt olika håll, och då krävs fler ventiler på datorn.

Den allra enklaste styrenheten består av en simpel timer. Fördelen är att det är en ganska billig lösning. Nackdelen är att den oftast bara stänger av bevattningen efter en viss tid vilket innebär att du måste starta den manuellt varje gång. Ska du ha mer komplexitet behöver du en bevattningsdator. Då finns det system som du ställer in och som sköter sig själva, och även uppkopplade system som du kan programmera via en app i mobiltelefonen.

Till bevattningsdatorn behöver du även slang (droppslang eller vanlig vattenslang beroende på användningsområde), vattenspridare eller droppmunstycken beroende på användningsområde.

Produktexempel bevattningsdator

  • Gardena Smart Water Control. App-uppkopplad bevattningsdator som både kan startas via ett knapptryck på själva enheten, och kan styras via Gardenas app.
  • Bevattningstimer Hozelock. En enkel timer som kopplas till vattenutkastet så att du kan starta tidsbegränsad bevattning (upp till två timmar).
  • Gardena Flex. Mellanklassmodellen i Gardenas automatiska bevattningssystem. Denna bevattningsdator är bra för dig som är ute efter att vattna ett set med krukor eller några planteringslådor i växthuset.
Solcellsbevattning bland blommor på en balkong

Solcellsbevattning

En av de allra enklaste lösningarna för den som har krukor eller ett växthus som du vill ordna automatisk bevattning till är solcellsbevattning. Den här lösningen är väldigt kostnadseffektiv. Du har en pump som får kraft från en liten solcellspanel, och som startar att pumpa upp vatten till dina växter när solen lyser stark. På så vis vattnar den lagom. Är det inte soligt så vattnar den automatiskt mer sällan.

Det du behöver för att komma igång är en solcellsdriven bevattningspump, slang och munstycken för droppbevattning samt en vattentunna eller likvärdigt som pumpen kan hämta vatten ur.

Produktexempel solcellsbevattning

  • Irrigatia solcellsbevattning Sol-C120. En populär lösning till växthus upp till cirka 12 kvadratmeter eller planteringslådor på tomten, anpassad för drygt 120 plantor.
  • Gardena solcellsbevattning AquaBloom. För dig som bara ska vattna ett par krukor – exempelvis på en uteplats eller på balkongen – och som vill ha ett komplett set där det även följer med en liten vattentank är Gardenas set utmärkt. En kul detalj är att styrenheten har hela 14 bevattningsprogram att välja mellan.

Ebb- och flodsystem

Ebb- och flodsystem är automatisk bevattning men istället för att vattnet tillförs ovanifrån mot jorden så tillförs det i odlingsbädden eller på brickan som krukorna står på.

Köpa utrustning och verktyg

Gardena Smart Water Control

Hozelock bevattningstimer

Gardena Flex

Irrigatia solcellsbevattning Sol-C120

Gardena AquaBloom

Flera artiklar


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test