Funderar du på att bygga en bastu? Det finns många sätt att gå tillväga och vi listar alla tips, prylar, ritningar och knep du kan tänkas behöva.
Att bli med bastu kan vara både ett stort eller ett litet projekt beroende på hur du går tillväga. I den här artikeln kan du läsa på om de olika typer av bastu som finns, olika metoder för att bygga bastu samt få en förståelse för vad du behöver för att kunna genomföra projektet.
Bygga bastu
Den som ska bygga en bastu behöver först specificera om bastun ska byggas inomhus eller utomhus eftersom det påverkar både utformning och konstruktion. Ett basturum i huset ser likadant ut på insidan som en utomhusbastu, men skillnaden är förstås att utomhusbastun även ska klara väder och vind.
Nästa steg i beslutsprocessen är att fundera igenom om det ska vara en våtbastu eller en torrbastu. Våtbastun är den klassiska bastun där du kastar vatten på varma stenar. Vattnet förångas så att det blir en fuktig miljö. Torrbastun håller istället mycket låg luftfuktighet och en betydligt högre temperatur.
Ett kompletterande alternativ till den bastu du bygger är att montera infrapaneler. En infraröd bastu ger direktvärme till kropparna i den. Du kan montera IR-paneler i din befintliga bastu och på så sätt korta förloppet från att den är kall tills att den kan börja användas. IR-bastun behöver alltså inte vara en helt egen typ av bastu, utan panelerna kan med fördel användas tills dess att bastuaggregatet hunnit komma igång ordentligt.
Den som ska bygga bastu måste även tidigt bestämma sig för om den ska vara vedeldad eller ej eftersom en vedeldad bastu ställer andra krav på konstruktionen än en eldriven – såsom exempelvis skorsten.
Alternativet till en vedeldad bastu är ett bastuaggregat som drivs på el. Dessa elektriska bastuaggregat har fördelen att de snabbt blir varma, samt att de är enkla att underhålla. Har du gott om ved och bastar mycket är det däremot kostnadsfördel för det vedeldade bastuaggregagtet. Det är även mysigt med en vedeldad bastu även om den tillför en del extra moment.
Bygga bastu själv eller köpa paket/färdigt?
För den som vill bygga en bastu finns det lite olika alternativ. Du kan exempelvis bygga en helt själv och då åka och handla allt material på byggvaruhandeln. Känner du att det är ett för stort projekt kan ett annat alternativ vara att köpa ett materialpaket från någon av bastutillverkarna och därmed få ett färdigt kit som du monterar. Sista alternativet är att köpa en helt färdig bastu och placera på tomten.
Olika bastu-alternativ
- Bastutunna: Bastutunnar passar den som vill ha en liten och smidig utomhusbastu i trädgården.
- Bastustuga med omklädningsrum: Ett lyxigare alternativ för dig som vill kunna byta om före och efter bastun.
- Infraröd bastu: IR-bastu som lämpar sig för en person.
Bygga bastu själv: Storlek, konstruktion och materialval
När du funderar över storlek på bastun kan du utgå från hur du har tänkt använda den. Ska du bara ha bastun själv, och sällan har gäster som bastar, räcker det kanske med en lite mindre bastu på runt 4-5 kvadratmeter. Medan den som vill kunna ha bastukvällar med vännerna kanske snarare vill upp på en storlek runt 8-10 kvadratmeter.
Räkna med att du behöver ungefär 1-1,5 kvadratmeter per person plus utrymme för bastuaggregat och utrymme vid in-/utgång. Ett basturum eller en bastustuga på omkring 9-10 kvadratmeter rekommenderas exempelvis vanligen för 6-8 personer. Aggregaget och dörren bör placeras längs samma vägg av luftcirkulationsskäl.
Rummets takhöjd får inte understiga 190 centimeter. Men det bör heller inte vara allt för högt i tak eftersom värme stiger. Ska du ha lavar (sittbänkar) i flera nivåer får du anpassa takhöjden utifrån dem.
Gran eller furu är det material de flesta använder när de ska bygga bastu. Träet behöver inte vara kvistfritt när det handlar om väggar och tak. Du bör däremot undvika kvistar på sittbrädor och ryggstöd. Rekommenderat material för sittbrädor är exempelvis asp eller lind.
Tänk också på att det ska vara en luftspalt mellan bastuns vägg och husets väggar.
Du behöver även fundera igenom eldragning (belysning, ev eldrivet bastuaggregat) samt så rekommenderas en spygatt (ett avlopp som leder till en golvbrunn på utsidan.
Ritning inomhusbastu
- Gratis detaljerad byggbeskrivning av inomhusbastu
Inredning bastu
När själva basturummet är klart behöver du en del inredning och du behöver även ett bastuaggregat. Du kan läsa vår ingående köpguide om bastuaggregat här.
Checklista inredning bastu
- Bastuaggregat – Bastuaggregatet är det som skapar värme i bastun. Det kan vara eldrivet eller vedeldat.
- Bastustenar – De stenar som du kastar vatten på kallas för bastustenar och är vanligen av diabas eller olivin eftersom de är tåliga mot plötsliga temperaturförändringar.
- Lavar – Lavarna är sittbänkarna i bastun.
- Stäva och skopa – En hink och en skopa så att du kan kasta vatten på stenarna på bastuaggregatet för att höja luftfuktigheten i rummet.
- Termometer – Du vill mest troligt kunna hålla reda på hur varmt det är i bastun, dels för att veta när den är uppvärmd och redo att användas, dels för att se hur mycket du behöver underhållsvärma under bastubadet.
- Hydrometer – Med en hydrometer får du även koll på luftfuktigheten i bastun.
Köpa utrustning och verktyg
Bastutunna
Bastustuga
Infraröd bastu
Bastuaggregat
Bastustenar
Stäva och skopa
Lavar
Termometer
Hydrometer
Flera artiklar
Stor guide till att köpa pool eller spabad