Guide köpa gräsfrö: Välja sort och när du kan så

Daniel Hessel

Ska du så gräsmatta? Vi går igenom olika sorters gräsfrön, listar vad du ska tänka på när du ska köpa gräsfrö och under vilken period på året som du bör så dem.

Ska du så gräsmatta och har specifika krav på hur den ska se ut, såsom hur tätt gräset ska växa, hur snabbt, vilken spridning det får ha osv, är det viktigt att förstå vad olika grässorter har för egenskaper. Vidare är det viktigt att du undersöker hur platsen kommer att påverka gräsmattans tillväxt.

Att bara åka till butiken och köpa första bästa sort är med andra ord inget för den kräsna. Däremot ger namnen på förpackningar viss vägledning.

Köpa gräsfrö: Hand som häller ut olika slags gräsfrön på en grön gräsmatta
Det finns många olika sorters gräsfrön, och den mix du köper bör vara anpassad efter läget och förutsättningarna på plats.

Köpa gräsfrö: Olika grässorter

Vi börjar med att lista de vanligaste grässorterna. En och samma frömix till gräsmatta innehåller vanligen en blandning av flera av dessa grässorter, men hur mycket och vilka varierar beroende på behov. Olika gräsfrösorter är helt enkelt olika bra på olika saker, så för att gräsmattan ska klara en mängd olika förhållanden mixas de.

Grässorterna påverkar även etableringen av gräsmattan eftersom de gror vid olika lägstatemperatur; ska du så tidigt eller sent på året är detta en viktig faktor.

  • Ängsgröe – tålig grässort som binder jorden bra på grund av sina långa utlöpare. Den växer långsamt men är ganska bra på att läka skador snabbt. Gräset blir mörkgrönt i färgen.
  • Rödven – växer tätt och ger en mjuk gräsmatta. Inte en så tålig sort mot slitage och kräver en del skötsel, men tål däremot att klippas väldigt kort och har även bra vintertålighet. Används ofta på golfgreen.
  • Rödsvingel – tålig mot torra och näringsfattiga ytor. Ingår i många gräsfrömixer för villa för att gräsmattan ska vara slitstark vid barnlek, men är också – på grund av sina egenskaper – dominerande i exempelvis släntmix.
  • Engelskt rajgräs – snabbetablerande grässort som är mycket tålig mot slitage men som inte har så hög vintertålighet. Har en grönblå färg. Används ofta på fotbollsplaner.
  • Fårsvingel – bra att ha i mix om du har en väldigt solutsatt gräsmatta med dålig dränering då den tål torka bra.
  • Hårdsvingel – har ett tuvliknande växtsätt och tål näringsfattig jord. Den tål även torka bra och behåller då sin blågröna färg. Används dock ofta i blandningar avsedda för gräsmatta i skugga.
  • Kärrgröe – också ett bra gräsfrö till skuggad gräsmatta eftersom det tål fuktig jord bra och även klarar sig bra utan alltför mycket sol. Den etablerar sig snabbt och klarar att klippas kort.

För att komplicera saken ytterligare finns det olika märken.

Välja gräsfrö

När man ska köpa gräsfrö, börja med att ta en titt på ytan som ska bli – eller redan är – din gräsmatta. Om det är en befintlig gräsmatta som ska repareras kan ett felköp innebära att du får en annan färg på ytan som repareras, eller att du får klippa den oftare. Är det en ny gräsmatta bör du fundera igenom:

  • Hur solig/skuggig är platsen? Olika gräsfrön är olika lämpade för skugga eller direkt sol. Det brukar stå på förpackningen. Exempelvis är den här sorten framtagen för skuggig gräsmatta. Detta påverkar även sådant som hur ofta gräsmattan behöver vattnas, hur känslig den är för att få mossa med mera. Ytan bör vara väldränerad men samtidigt rustad med ett tillräckligt tjockt lager sandblandad jord för att underlätta ditt underhåll.
  • Hur tjockt lager jord? Om det exempelvis finns ytligt berg torkar ytan ut fortare och gräset behöver därmed vara mer motståndskraftigt mot torka.
  • Hur ska gräsmattan användas? Slittåligheten är en viktig faktor. Ska barn och hundar exempelvis använda gräsmattan för lek? Vill du istället kunna klippa den riktigt kort och behålla ett snyggt utseende ska det vara ett tåligt gräs som samtidigt är tätväxande.
  • Är det en plan yta eller en slänt? I en slänt vill man ha gräsfrön som kan hålla jorden på plats och som tål torka, till exempel denna sorten.
  • Finns det rabatter i närheten? Vill du inte rensa gräs i rabatterna var och varannan dag bör du välja gräsfrön som inte sprider sig så fort eller lätt.
Köpa gräsfrö: Spridarvagn används för att sprida ut gräsfrön vid reparation av en gräsmatta.
En spridarvagn används för att sprida ut gräsfrön jämt, här vid reparation av en gräsmatta.

Hur sår man gräsfrön?

Den som ska så gräsfrön bör först ha förberett ytan så att den innehåller tillräckligt mycket jord (minst ett 20 centimeter tjockt lager) och se till att jorden har rätt jordmån (inte för näringsfattig, bör vara sandblandad).

Ta bort eventuellt ogräs, stora stenar och annat. När ytan är ren och snygg ska den ömsom krattas, ömsom plattas till (stampas).

Du sprider ut gräsfröna för hand eller – för en jämnare fördelning – med en spridarvagn. Det går åt cirka 2 kilo frön per 100 kvadratmeter.

Hur mycket gräsfrön behöver man?

Det beror lite på sort, men man brukar säga att 1 kilo gräsfrön räcker till drygt 40-50 kvadratmeter. Det framgår ofta på förpackningen hur stor yta den är tänkt att räcka till.

Hur sent kan du så gräsfrön?

Du kan så gräsfrön en bit in på hösten – i alla fall om du bor långt ner i landet, men gräset bör ha hunnit etablera sig innan första frosten kommer annars är det risk för skador och sjukdomar. Det tar drygt 3-4 veckor för gräset att etablera sig. Så har du kommit en bit in i oktober bör du kanske avvakta till våren istället. Första frosten kommer vid olika tidpunkt varje år, och är beroende av var i landet du bor. Högt upp i landet kan den komma redan i slutet av augusti. Långt ner i landet kommer den kanske inte förrän i oktober.

Hur lång tid tar det för gräsfrön att gro?

Det tar 3-4 veckor för din gräsmatta att etablera sig (hinna växa till sig så pass att den kan beträdas).

Hur mycket gräsfrö ska jag sprida ut per kvadratmeter?

1 kilo gräsfrön räcker till drygt 40-50 kvadratmeter beroende på sort, så du sprider ut drygt 25 gram per kvadratmeter.


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test