Stor guide till att köpa pool eller spabad (2023)

Daniel Hessel

Förgyll din sommar med en pool eller ett spabad. Vi går igenom skillnaderna på en pool och ett spabad, berättar om olika typer inom respektive kategori, samt listar de tillbehör du behöver till dem.

Vill du ha en plats att svalka dig på i sommar? En pool eller ett spabad är utmärkta produkter för att göra just det. Men vad ska du välja?

Ska jag välja pool eller spabad?

Den som tittar på att installera något för att kunna svalka sig under varma sommardagar hamnar först och främst ofta i valet och kvalet mellan att köpa pool eller spabad. Vad du väljer beror på hur du tänkt att använda det. 

Om du är ute efter en plats där du kan simma och träna är en utomhuspool ett bra val. De har vanligen större kapacitet och mer yta att röra sig på. Köper du exempelvis en rektangulär pool som är runt 6-8 meter lång har du möjlighet att simma längder i den. Samtidigt som barn och barnbarn har massor av utrymme att leka på. 

Men om du är ute efter avkoppling och återhämtning så är kanske ett spabad ett bättre val. Det värms upp till en högre temperatur och det är större fokus på en varm jacuzzi-upplevelse.

Spabadet är vanligen dyrare att värma upp än en pool eftersom den håller en högre temperatur. Men det beror förstås på hur stort spabadet/poolen är, vilken typ av konstruktion du har ovanför (pooltak/isolerat lock) och hur hög temperatur du har. Se till att du köper till ett isolerat lock till spabadet om du ska hålla det uppvärmt kontinuerligt under sommaren.

Barn som skvätter vid en pool

Olika typer av pool

En utomhuspool kan vara rund, rektangulär eller till och med naturformad – beroende på personliga preferenser och budget. Vidare skiljer de sig åt i hur de installeras. De kan antingen ställas rakt på backen och kallas då ovanmarkpool. Eller så kan de grävas ned.

Ovanmarkpooler är vanligen gjorda av plast. De består ofta av en metallkonstruktion med en vinylduk i, men det finns också pool med hel stålvägg. De är förstås enklare att installera än en nedgrävd pool, som ju innebär mer jobb vid installationstillfället men istället har en mer permanent känsla. Ovanmarkpoolen kan du plocka bort när det börjar bli höst, och den innebär sällan några större ingrepp i själva trädgården – annat än att du kan behöva jämna till platsen den ska stå på. 

De pooler som grävs ned är ofta en färdig plastbalja, men det finns även varianter som du bygger upp under marknivå, exempelvis linerpool eller thermopool. Vilken typ du väljer beror på hur mycket arbete du är beredd att göra själv och vilket utseende du föredrar. En pool med liner blir ofta något billigare än en glasfiberpool, i alla fall om du gör mycket av arbetet själv, men den innebär förstås också en större arbetsinsats.

Två barn i ett spabad
Foto: GettyImages

Olika typer av spabad

Spabad finns också i en uppsjö former och utseenden. Uppblåsbara spabad är portabla och påminner om ovanmarkpoolen på så vis att de kan plockas ihop under hösten och förvaras i ett förråd. Sedan finns det även utomhusspabad som innebär en permanent installation. Det är ofta klädda plastbaljor med olika funktioner såsom massage, jetstrålar och bubbelbad. Vissa modeller kan byggas in på uteplatsen. 

Uppblåsbara spabad är billigaste lösningen. Det permanenta spabadet är den som ger bäst funktionalitet och utgör en mer permanent lösning för den som är säker på att den kommer att bruka spabadet ofta och mycket.

Annons
CosySpa Uppblåsbar Bubbelpool

Tillbehör till pool och spabad

Utöver själva poolen eller spabadet behöver du även poolpump, filteranläggning och värmesystem. Dessutom behöver du produkter för att kunna sköta underhållet riktigt eftersom det är viktigt att poolvattnet är fräscht och transparent för att du ska kunna bada i det.

Vidare måste du tänka på säkerheten runtomkring anläggningen. Barn och djur ska inte kunna ta sig ner i poolen eller spabadet. Det innebär att du måste ha ett lock som inte ger vika. Ett omgivandet staket som inte kan klättras över och en låsbar grind är också viktigt.

En person byter vattenfilter i ett spabad
Foto: GettyImages

I den här listan får du tips om viktiga tillbehör

  • Rengöra poolen del 1: Den vanligaste filtertypen för privatpersoner som köper pool eller spabad är ett sandfilter. Sanden behöver underhållas en gång om året, men bortsett från detta är underhållet minimalt och sandfiltret ett prisvärt filtreringsalternativ. Det finns prisvärda modeller som är kombinerade pump med sandfilter-lösningar. Se till att du köper en modell som har kapacitet att rena den mängd vatten som ryms i din pool.
  • Rengöra poolen del 2: Du behöver ofta komplettera filteranläggningen med manuell rengöring ett par gånger i månaden. En poolrobot är ett smidigt alternativ för dig som har en swimmingpool (en pool man simmar i) medan en pooldammsugare är smidig för dig som har en badtunna eller en badkopp med kantiga former. En manuell poolskrapa och en håv är det billigaste (men minst tidseffektiva) alternativet.
  • Hålla poolen fräsch: Du behöver också sköta om vattnet i poolen (poolkemi) så att det håller sig transparent, i rätt pH och så att det inte byggs på med mikroorganismer i det. Exempel på underhåll är klortabletter, teststrips för att testa pH, alkalinitet och syre samt granulat för att höja eller sänka pH.
  • Uppvärmning: För att hålla vattnet varmt behöver du en poolvärmepump. Vissa modeller kan kompletteras med solceller eller solfångare för att sänka kostnaden för uppvärmningen.
  • Täckning: Du behöver också ett lock, poolöverdrag eller ett pooltak för att skydda poolen från smuts, och för att se till att ingen trillar ner i poolen av misstag.

Köpa utrustning och verktyg

Pool och bad

Sandfilter

Poolrobotar

Pooldammsugare

Kemi och klor

Poolvärme

Pooltäckning

Läs våra tips för dig som vill bygga bastu


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test