Häcksax bäst i test: 4 bästa häcksaxarna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa häcksaxen? Då har du kommit rätt. Vi testar häcksaxar på riktigt och listar här de allra bästa modellerna vi haft inne för test.


Ryobi RHT36B61R – Bäst i test

Totalbetyg 4.5

Söker du en prisvärd häcksax med ett lagom format och bra prestanda för de flesta häcktyper är det Ryobi RHT36B61R du ska titta på. Denna smidiga häcksax klarar de vanligaste häcktyperna utan att hugga eller köra fast. Den är lätt, nätt och klipper häcken snabbt.

Detta är en batterihäcksax. Dessvärre är batteritiden något kort vilket gör att den främst passar en liten till medelstor häck. Å andra sidan är det ett märke som många kanske har andra trädgårdsmaskiner från och därmed kan ha fler batterier tillhands.

Har du en normalstor tomt med en häck ut mot gatan och mot grannarna så är Ryobi RHT36B61R ett bra köp. Denna häcksax har bra prestanda och en välbyggd konstruktion till ett rimligt pris.

 • Utmärkt prestanda
 • Rör sig smidigt genom häcken
 • Bekvämt och bra grepp

 • Något kort batteritid

AL-KO EnergyFlex HT 4055 – Bäst billig häcksax

Totalbetyg 4

Har du en lite enklare häck med tunnare grenar och en storlek på runt 30-40 meter duger AL-KO EnergyFlex HT 4055 gott till att klippa den. Denna häcksax faller in i budgetkategorin, men tar där ett starkt grepp om marknaden. 

AL-KO har sparat in en del på konstruktionen. Den är ganska tunn i plasten och inte sådär rapp och rivig som lite dyrare modeller är, men är samtidigt alldeles lagom för den som har en lite mer spröd häck som ska underhålla någon gång per år. 

Användarvänligheten är bra när batteriet sitter i själva häcksaxen, men du kan även ha det löst och har då en kabel som löper över kroppen mellan häcksaxen och batteripaketet. Det känns som en underlig design när det handlar om en produkt som ska klippa av saker. Men att du har möjligheten är förstås ingen nackdel så länge du kan välja standardlösningen också.

AL-KO EnergyFlex HT 4055 är en billig häcksax som gör ett bra jobb i enklare häckar. Den är kvick och har bra batteritid.

 • Pigg motor
 • Smidig i mindre grenar
 • Bra batteritid

 • Halvdan byggkvalitet
 • Ej lämplig för stor eller grov häck

Stihl HS 46 C-E – Bäst häcksax för grova grenar

Totalbetyg 4.5

Har du en stor häck med grova grenar är denna bensinhäcksax ett lämpligt val. En redan etablerad häck har ofta grenar som är uppemot två centimeter i diameter, men Stihl HS 46 C-E tar sig lätt igenom dessa. Är grenarna grövre än så blir den däremot snabbt ineffektiv.

Denna häcksax är välbyggd och konstruktionen tålig. Underhållet är smidigt, allt från rengöring till påfyllning av olja och bensin. Däremot är det lite synd att du inte kan vrida handtaget för att få en mer ergonomisk klippning av sidorna på häcken. Många häcksaxar i den här prisklassen har annars den funktionen. Det saknas även gummering på handtaget. Maskinen är välbyggd i övrigt och mycket bra balanserad, den känns ovanligt lätt för att vara en bensinhäcksax.

Stihl HS 46 C-E passar dig som har en grov häck, eller en stor, etablerad häck som du vill kunna hålla efter tidseffektivt.

 • Snabb även i grov häck
 • Klarar stor häck effektivt
 • Välbalanserad
 • Enkel att underhålla

 • Kan inte vrida handtaget
 • Inget gummerat grepp

Husqvarna 115iHD45 – Bäst häcksax för fintrimning

Totalbetyg 4.5

Vill du ha en lätt och smidig häcksax som snabbt och effektivt finklipper häckens skott och mindre grenar så är batterihäcksaxen Husqvarna 115iHD45 ett riktigt kvalitetsval. Den är riktigt bra när det kommer till att trimma och underhålla häcken.

Denna häcksax är både tystgående, lagom stark och har ett mycket rimligt pris. Den är däremot ganska kort i svärdet så har du en bred häck får du se upp om du vill kunna gå över den i ett svep.

Husqvarna 115iHD45 är för dig med en inte allt för bred häck, som har grenar uppemot max 1,5 centimeter i diameter. Då är den både välbyggd, tidseffektiv och har fördelen att batterierna kan användas i dina andra trädgårdsmaskiner från samma tillverkare.

 • Väldigt snabb på att trimma häcken
 • Hög byggkvalitet
 • Användarvänlig design

 • Klarar inte bred häck i ett svep

Jämförande tabell

BildModellVår rating
Ryobi RHT36B61RRyobi RHT36B61RRating 4.5
AL-KO EnergyFlex HT 4055AL-KO EnergyFlex HT 4055Rating 4.0
Stihl HS 46 C-E. Foto: StihlStihl HS 46 C-ERating 4.5
Husqvarna 115iHD45. Foto: HusqvarnaHusqvarna 115iHD45Rating 4.5

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test

Jämförande test
En grön cirkelsåg

Cirkelsåg bäst i test: 4 bästa cirkelsågarna vi testat

Jämförande test
En man använder en skruvdragare

Skruvdragare bäst i test: 4 bästa skruvdragarna vi testat