Häcksax bäst i test: 4 bästa häcksaxarna vi testat

Daniel Hessel

Nu är äntligen de härliga sommarmånaderna här och det är perfekt tillfälle att göra fint i trädgården – och när trädgården ska formas och vårdas är rätt verktyg avgörande. En häcksax är essentiell för att hålla häckar och buskar prydliga.

I vår topplista över de bästa häcksaxarna har vi testat flera modeller för att hitta de mest effektiva och pålitliga alternativen. Vi har analyserat allt från skärkapacitet till ergonomi och batterilivslängd för att säkerställa att du kan hitta en häcksax som inte bara klarar av jobbet, utan också är bekväm att använda. Oavsett om du behöver en kraftfull bensindriven sax eller en lätt batteridriven modell, har vi de bästa alternativen för varje behov.

Vi försöker att hålla topplistan uppdaterad med alla de senaste modellerna. Vårt team är dock för närvarande väldigt litet, så vi hoppas att du har lite överseende med detta. Du kan stötta vårt team genom att köpa produkter via länkarna i våra artiklar, på så sätt kan vi fortsätta att skriva topplistor och guider, och förhoppningsvis hjälpa fler att välja rätt!

Läs vidare för vår topplista över bästa häcksaxar just nu.


Ryobi RHT36B61R – bäst i test

Totalbetyg 4.5

Söker du en prisvärd häcksax med ett lagom format och bra prestanda för de flesta häcktyper är det Ryobi RHT36B61R du ska titta på. Denna smidiga häcksax klarar de vanligaste häcktyperna utan att hugga eller köra fast. Den är lätt, nätt och klipper häcken snabbt.

Detta är en batterihäcksax. Dessvärre är batteritiden något kort vilket gör att den främst passar en liten till medelstor häck. Å andra sidan är det ett märke som många kanske har andra trädgårdsmaskiner från och därmed kan ha fler batterier tillhands.

Har du en normalstor tomt med en häck ut mot gatan och mot grannarna så är Ryobi RHT36B61R ett bra köp. Denna häcksax har bra prestanda och en välbyggd konstruktion till ett rimligt pris.

 • Utmärkt prestanda
 • Rör sig smidigt genom häcken
 • Bekvämt och bra grepp

 • Något kort batteritid

AL-KO EnergyFlex HT 4055 – bästa billiga häcksax

Totalbetyg 4

Har du en lite enklare häck med tunnare grenar och en storlek på runt 30-40 meter duger AL-KO EnergyFlex HT 4055 gott till att klippa den. Denna häcksax faller in i budgetkategorin, men tar där ett starkt grepp om marknaden. 

AL-KO har sparat in en del på konstruktionen. Den är ganska tunn i plasten och inte sådär rapp och rivig som lite dyrare modeller är, men är samtidigt alldeles lagom för den som har en lite mer spröd häck som ska underhålla någon gång per år. 

Användarvänligheten är bra när batteriet sitter i själva häcksaxen, men du kan även ha det löst och har då en kabel som löper över kroppen mellan häcksaxen och batteripaketet. Det känns som en underlig design när det handlar om en produkt som ska klippa av saker. Men att du har möjligheten är förstås ingen nackdel så länge du kan välja standardlösningen också.

AL-KO EnergyFlex HT 4055 är en billig häcksax som gör ett bra jobb i enklare häckar. Den är kvick och har bra batteritid.

 • Pigg motor
 • Smidig i mindre grenar
 • Bra batteritid

 • Halvdan byggkvalitet
 • Ej lämplig för stor eller grov häck

Stihl HS 56 C-E – bästa häcksax för grova grenar

Totalbetyg 4.5

Har du en stor häck med grova grenar är denna bensinhäcksax ett lämpligt val. En redan etablerad häck har ofta grenar som är uppemot två centimeter i diameter, men Stihl HS 56 C-E tar sig lätt igenom dessa. Är grenarna grövre än så blir den däremot snabbt ineffektiv.

Denna häcksax är välbyggd och konstruktionen tålig. Underhållet är smidigt, allt från rengöring till påfyllning av olja och bensin. Däremot är det lite synd att du inte kan vrida handtaget för att få en mer ergonomisk klippning av sidorna på häcken. Många häcksaxar i den här prisklassen har annars den funktionen. Det saknas även gummering på handtaget. Maskinen är välbyggd i övrigt och mycket bra balanserad, den känns ovanligt lätt för att vara en bensinhäcksax.

Stihl HS 56 C-E passar dig som har en grov häck, eller en stor, etablerad häck som du vill kunna hålla efter tidseffektivt.

 • Snabb även i grov häck
 • Klarar stor häck effektivt
 • Välbalanserad
 • Enkel att underhålla

 • Kan inte vrida handtaget
 • Inget gummerat grepp

Husqvarna 115iHD45 – bästa häcksax för fintrimning

Totalbetyg 4.5

Vill du ha en lätt och smidig häcksax som snabbt och effektivt finklipper häckens skott och mindre grenar så är batterihäcksaxen Husqvarna 115iHD45 ett riktigt kvalitetsval. Den är riktigt bra när det kommer till att trimma och underhålla häcken.

Denna häcksax är både tystgående, lagom stark och har ett mycket rimligt pris. Den är däremot ganska kort i svärdet så har du en bred häck får du se upp om du vill kunna gå över den i ett svep.

Husqvarna 115iHD45 är för dig med en inte allt för bred häck, som har grenar uppemot max 1,5 centimeter i diameter. Då är den både välbyggd, tidseffektiv och har fördelen att batterierna kan användas i dina andra trädgårdsmaskiner från samma tillverkare.

 • Väldigt snabb på att trimma häcken
 • Hög byggkvalitet
 • Användarvänlig design

 • Klarar inte bred häck i ett svep

Jämförande tabell

BildModellVår rating
Ryobi RHT36B61RRyobi RHT36B61RRating 4.5
AL-KO EnergyFlex HT 4055AL-KO EnergyFlex HT 4055Rating 4.0
Stihl HS 46 C-E. Foto: StihlStihl HS 56 C-ERating 4.5
Husqvarna 115iHD45. Foto: HusqvarnaHusqvarna 115iHD45Rating 4.5

Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test