Motorsåg bäst i test: 4 bästa motorsågarna vi testat

Daniel Hessel

Letar du efter den bästa motorsågen? Då har du kommit rätt. Vi testar motorsågar på riktigt och listar här de allra bästa modellerna vi haft inne för test.


Stihl MSA200C – Bäst i test

Totalbetyg 4.5

Stihl MSA200C

Stihl MSA200C är en batteridriven motorsåg som är både välbalanserad och lätt att hantera. Den fungerar utmärkt för kvistning, kapning och fällning av mindre träd. Har du en tomt med fruktträd som ska beskäras eller en mindre skogstomt är detta en väldigt lagom motorsåg.

För att vara en batterimotorsåg väger den här modellen en hel del. Fördelen med batteriet är förstås den utmärkta batteritiden. Batteriet håller sig väl över tid trots att vi pressar motorsågen.

Denna motorsåg klarar att fälla små träd och sågar sig även snyggt igenom trädstammar som hunnit att bli uppemot 15 centimeter i diameter.

Det är också en lättskött motorsåg där det går snabbt och lätt att spänna kedjan och fylla på olja.

Stihl MSA200C är en kompetent motorsåg för dig som är ute efter att hålla efter träden på villatomten.

 • Hög prestanda
 • Lättskött underhåll
 • Mycket bra batteritid

 • Något kort svärd sett till prestandan

Stiga CS 545 – Bäst billig motorsåg

Totalbetyg 4

Stiga CS 545

Stiga CS 545 är en ganska billig men rejäl bensindriven motorsåg med långt svärd. Den fäller problemfritt stora träd på tomten utan att hugga fast, snitten blir fina.

Här finns även fördelar när det kommer till underhåll. Exempelvis släpper choken automatiskt när motorsågen kommit gång. Det är lätt att fylla på olja och bränsle. Det är även smidigt att hålla rent den.

Tyvärr är kedjespännaren inte verktygslös och använder sig heller inte av någon standardlösning, utan det krävs att du håller koll på det medföljande verktyget som är avsett för att just spänna kedjan.

Denna motorsåg känns modern och väldigt prispressad, speciellt med tanke på hur stora träd du kan ta ner. Den väger dock därefter.

Stiga CS 545 är för dig som har en skogstomt med stora, grova träd som du behöver hålla efter. Den har ett långt svärd, ett bra riv och är lätt att dra igång.

 • Robust svärd
 • Lättstartad
 • Modern chok

 • Kedjespännaren kräver specialverktyg
 • Ganska tung

Husqvarna 436 Li – Bästa batterimotorsåg

4.5

Husqvarna 436 Li

Är du ute efter en kraftfull men samtidigt lätt och smidig motorsåg är Husqvarna 436 Li ett mycket bra val. Denna motorsåg har kraften att fälla mindre till medelstora träd, men är också så pass nätt att den utgör ett bra val när du ska kvista eller kapa ved. 

Batteritiden är utmärkt, och  har du två batterier att byta mellan kan du arbeta hela dagen utan några längre avbrott. Batteriet går fort att ladda upp, men laddaren väsnas en del. 

Motorsågen är ergonomisk, väl avvibrerad och robust. Kedjespänningen sker verktygslöst vilket är smidigt. 

Husqvarna 436 Li är ett mycket bra val av batterimotorsåg eftersom den går att använda till både fällning och kapning. Du får alla fördelarna hos en batterimotorsåg men också prestandan som du annars bara finner hos en lättare bensinmotorsåg.

 • Bra prestanda
 • Lång batteritid
 • Snabb uppladdningstid

 • Ljudlig laddare

Husqvarna 545 Mark II – Bäst bensinmotorsåg

4

Husqvarna 545 Mark II

För dig med en stor tomt med många träd, och som även vill kunna fälla grövre träd, är Husqvarna 545 Mark II ett prestandatungt val. Denna kraftfulla motorsåg sågar sig problemfritt igenom grova träd, även om den låter en hel del när den jobbar.

Underhållet är smidigt, men tyvärr inte verktygslöst. Däremot är motorsågen väldigt välbyggd. Byggkvaliteten på delarna är rejäl och den tål både slit och släng.

Ska du ha en motorsåg för enklare arbeten är det här fel modell för dig. Husqvarna 545 Mark II är en kraftfull och robust motorsåg som passar den som ställer höga krav på prestandan och framför allt för den som ofta är ute och gallrar i skogen.

 • Mycket bra prestanda
 • Robust byggkvalitet

 • Inte verktygslöst underhåll
 • Högljudd

Jämförande tabell

BildModellVår rating
Stihl MSA200CStihl MSA200CRating 4.5
En gul Stiga CS 545 motorsag på hvit bakgrunnStiga CS 545Rating 4.0
Husqvarna 436 LiHusqvarna 436 LiRating 4.5
Husqvarna 545 Mark IIHusqvarna 545 Mark IIRating 4.0

Vanliga frågor som rör motorsågar och tillbehör

Fälla träd: Regler

Du har rätt att fälla träd på egen tomt. Vanligen krävs varken tillstånd eller utbildning, men du bör förstås ha god kännedom om trädfällning för att ge dig på en sådan uppgift. I vissa fall kan det krävas tillstånd (marklov), detta anges då vanligen i detaljplanen för området. Hör med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller där just du bor.

Har du en skogstomt kan det vara en god idé att satsa på ett så kallat motorsågskörkort. Då lär du dig säkerhetsrutiner och liknande för att tryggt kunna fälla träd av olika storlek.

Fälla träd: Kostnad

Vill eller kan du inte fälla trädet själv kan du anlita en arborist eller en professionell trädfällare. De har utrustning och försäkring som gör att det blir en trygg process. Priserna för trädfällning varierar med var i landet du bor, hur stort trädet är och hur komplicerat fällningen är. Om trädet exempelvis måste fällas i sektioner eller det står otympligt till med byggnader och annat som försvårar, så blir också priset högre.

En snittkostnad för en trädfällare ligger någonstans runt 500 kronor i timmen. Att ta ner ett komplicerat träd kan kosta allt från 3 000 kronor till uppemot 10 000 kronor.

Flera artiklar


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 4 tigersågar i test

Jämförande test
Sticksåg

Sticksåg bäst i test: 4 sticksågar i test