Det är både enkelt och rogivande att börja odla hemma. Oavsett om du har en egen trädgård, en kolonilott, en balkong eller helt enkelt krukor i hemmet. Att odla hemma ger dig färska grönsaker hemma och samtidigt mer liv i ditt hem.
Därför börjar vi täcka in odling hemma här på Trädgård och Verktyg. Vi har länge gett dig råd om vilka redskap och verktyg som är bäst för att fixa i hemmet och i trädgården. Därför är det ett naturligt steg för oss att gå vidare i nästa steg och hjälpa dig med odlingen.
Odla året runt
Under de kommande veckorna kommer vi att ge tips på vilka grödor du kan börja med, hur du går tillväga, vilka redskap du behöver. Att odla hemma är samtidigt något som inte bara är förenat med vår och sommar. Det går alldeles utmärkt att odla hemma även under vintern och hösten, även om du såklart får anpassa odlingen efter årstid på olika sätt.
Inledande tips
Innan vi börjar med det roliga tänkte vi starta med det allra mest grundläggande. Har du aldrig odlat förut kan du tro att det är det svårt och komplicerat, vilket gör att du behöver lära dig en hel del.
- Lär känna dina växter. Det är faktiskt dags att börja föra dagbok. Särskilt viktigt medan du är i början och fortfarande lär dig. Studera dina växter, vad händer varje dag? Hur förändras de? Mår de bra i den kruka de står i? Får de för mycket eller för lite sol och vatten. Det må vara växter, men det är fortfarande levande organismer som du sköter om för att de ska växa.
- Tänk på klimatzoner. Det kanske låter avancerat så här i början, men tänk på vilken klimatzon du bor i. Sverige är uppdelat i tre olika klimatzoner som ger olika förutsättningar för växter att frodas. Det spelar såklart mindre roll om du enbart odlar inomhus och påverkas såklart om du har skaffat ett växthus. Men grovt uttryckt finns det liksom en anledning till att vi inte har några större odlingar av olivträd i Norrbotten. Att ha koll på klimatzonerna kommer göra dig mer effektiv i ditt odlande. Läs mer om dessa på Wikipedia till att börja med.
- Planera. På samma sätt som att du behöver lära känna dina växter för egen lärdoms skull behöver du lära känna dem för att de ska må bra. Fröpåsar, appar och såklart inom kort även här kommer du kunna läsa hur man behandlar olika olika växter och grödor för att de ska må bra. Att lägga upp en plan för vad du ska odla och när du bör så kommer att ge dig mer nytta än att bara plocka åt dig något som ser intressant ut i butiken.
Med det sagt. Häng med oss när vi går igenom allt roligt som finns med odling hemma.
Andra artiklar
Alternativen för automatisk bevattning
Bygga kompost och vad som kan komposteras