Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test

Daniel Hessel

Välkommen till vår topplista över bästa sticksågar!

Behöver du ett verktyg för att kapa lister eller figursåga skivor är en sticksåg rätt verktyg för dig. Vi på Testplanet har testat ett gäng olika modeller i olika prisklasser, för att göra valet lite enklare åt dig.

För att en sticksåg ska få bra betyg är det viktigast att den har hög precision, men den ska även vara användarvänlig, ha bra kvalité och hög prestanda. Alla modeller av sticksågar du hittar i den här topplistan checkar av dessa krav och är riktigt prisvärda.

Läs vidare för vår topplista över bästa sticksågar just nu.

Bosch PST 18 LI SOLO – testvinnare

Totalbetyg 4.5

Bosch PST 18 LI SOLO

Bosch PST 18 LI SOLO

Specifikationer

Typ

Batteridriven

Batteri

18 V

Kapacitet medföljande batteri

2,5 Ah

Vikt

1,9 kg

Sågdjup trä

80 mm

Sågdjup stål

5 mm

Sågfrekvens

0–2400 slag/min

Gering

Upp till 45°

Vår testvinnare är Bosch PST 18 LI SOLO som är en lätt och smidig batteridriven sticksåg med hög precision. Den är lätthanterlig med ett bra grepp och har en liten och kompakt storlek. Bosch PST 18 LI SOLO har även belysning, ett dammutsug samt möjlighet för verktygslöst bladbyte, vilka samtliga är stora plus.

Både batteritiden och kraften är helt okej, inte det allra bästa vi testat men helt klart väl avvägt mot priset. Du kan använda sticksågen i 25 minuter obelastat och sedan ladda upp den på 30 minuter, vilket motsvarar drygt 10 minuter aktiv arbetstid. Det finns en smidig batteriindikator på maskinen så du kan se ungefär hur mycket batteritid som är kvar.

En nackdel är att det kan vara svårt att se att du träffar markeringen i början av sågningen på grund av den kortare fotplattan.

 • Låga vibrationer
 • Perfekt till figursågning
 • Snabb uppladdningstid

 • Svårt att se vid sågningens start

Ryobi R18JS

Totalbetyg 3.5

Ryobi R18JS

Ryobi R18JS

Specifikationer

Typ

Batteridriven

Batteri

18 V

Kapacitet medföljande batteri

2,5 Ah

Vikt

2,5 kg

Sågdjup trä

101 mm

Sågdjup stål

6 mm

Sågfrekvens

1100–3000 slag/min

Gering

Upp till 45°

Ryobi R18JS är en kraftfull batteridriven sticksåg. Den är uthållig och får mycket jobb gjort innan batteriet tar slut. Det finns även en batteriindikator som sitter genomtänkt placerad på maskinen.

Ryobi R18JS är välbalanserad men har kraftiga vibrationer och är inte speciellt bra avvägd, vilket gör att detaljarbete som figursågning blir en aning svårare. Att kapa lister går däremot smidigt.

En annan nackdel med Ryobi R18JS är att den saknar ett dammutsug och därför kan det byggas upp en hel del damm. Sticksågens blad som medföljer är tyvärr även rätt böjbart och svagt. Detta innebär att det blir svårare att få till hög precision.

Men för sitt pris är detta en bra sticksåg med okej precision.

 • Fyra olika pendlingslägen
 • Låsbar strömbrytare

 • Lite sämre funktionalitet
 • Vibrerar mycket

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo

Totalbetyg 3.5

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo

Specifikationer

Typ

Batteridriven

Batteri

18 V, testad med 5Ah-batteri

Vikt

2,47 kg

Sågdjup trä

120 mm

Sågdjup stål

20 mm

Sågfrekvens

550-2700 slag/min

Gering

Upp till 45°

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo är en batteridriven sticksåg som får jobbet gjort. Den har inte massor av extrafunktioner eller tillbehör, men den är välbyggd och har fyra olika lägen att såga med. Sticksågen har en graderingsskala där du enkelt ställer in vinkeln med hjälp av den insexnyckel som medföljer.

Det finns LED-belysning, fläkt för dammet och det medföljer en förvaringslåda. Handtaget är gummerat vilket gör sågen bekväm att hålla i, men på grund av spärrens placering är den främst passande för högerhänta. Tyvärr kommer Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo inte med något anhåll och saknar en tydlig sågmarkering längst fram. Med tanke på priset hade vi förväntat oss bredare funktionalitet.

 • Bekvämt grepp för högerhänta
 • Lätt att byta blad

 • Insexnyckeln nästintill omöjlig att ta loss med fingrarna
 • Knappt några funktioner

Einhell TE-JS 18 Li

Totalbetyg 3

Einhell TE-JS 18 Li

Einhell TE-JS 18 Li

Specifikationer

Typ

Batteridriven

Batteri

18 V

Kapacitet medföljande batteri

2 Ah

Vikt

2,1 kg

Sågdjup trä

80 mm

Sågdjup stål

10 mm

Sågfrekvens

0-2400 slag/min

Gering

Upp till 47°

Einhell TE-JS 18 Li är en stark batteridriven sticksåg. Den har riktigt bra batteritid, snabb uppladdningstid och kommer med batteriindikator så att du ser hur mycket batteri du har kvar. Einhell TE-JS 18 Li är kraftfull och kan kapa tuffare material utan problem. Säkerheten är även bra uttänkt med ett skydd för att inte råka komma åt bladen.

Pendlingsfunktionen är välgjord och tydlig även för folk som inte är proffs. Tyvärr är bladfästet lite löst vilket gör att tillsammans med de starka vibrationerna blir det inte helt lätt att få till hög precision. Det går att sköta bladbytena utan verktyg, men det är inte helt lätt.

 • Bra batteritid och kraftfull
 • Plast under fotplattan

 • Svår för figursågning
 • Starka vibrationer

Makita DJV181Z – bra såg för större händer

4

Makita DJV181Z är en rejäl sticksåg som rår på de allra flesta uppgifter. Dock är den så pass rejäl att den också kan upplevas som en aning klumpig. Samtidigt är handhavandet i övrigt lätt, särskilt byte av sågblad som bara det är föredömligt enkelt. 

Rejäl maskin
Precis som brukligt med makita levereras DJV181Z vanligen utan batteri. Väl värt att tänka på, då du måste skaffa både batteri och laddare utöver själva sågen. Har du större jobb framför sig är det lika bra att skaffa två batterier att alternera mellan.

För det är med stora jobb den här maskinen trivs bäst. Den äter sig gladeligen igenom tjockare virke än snittet och har kraft nog att tugga sig igenom även de mest envisa träbitarna. Givetvis finns även en lampa så att du lätt ser vart du sågar.

Stor och tung
Med rejäla doningar kommer även en rejäl storlek. Det här är absolut ingen liten maskin och heller inte speciellt lätt. Det gör att sågning upp och ner kan kännas onödigt tungt. Samtidigt är strömknappen ganska jobbig att använda, särskilt om du har lite mindre händer. I det fallet kan det vara lite svårt att nå.

Men för tyngre uppgifter är Makita DJV181Z absolut rätt maskin för jobbet.

 • Kraftfull
 • Rejält sågdjup

 • Ganska stor och tung
 • Jobbig strömknapp

Jämförande tabell

BildModellVår ratingTypDjup träDjup stålViktFrekvens
Bosch PST 18 LI SOLOBosch PST 18 LI SOLORating 4.5Batteri 18 V80 mm5 mm1,9 kg0–2400 slag/min
Stikksag test: Ryobi R18JSRyobi R18JSRating 3.5Batteri 18 V101 mm6 mm2,5 kg1100–3000 slag/min
Stikksag test: Bosch GST 18 V-LI B Professional SoloBosch GST 18 V-LI B Professional SoloRating 3.5Batteri 18 V120 mm20 mm2,47 kg550-2700 slag/min
Einhell TE-JS 18 LiEinhell TE-JS 18 LiRating 3.0Batteri 18 V80 mm10 mm2,1 kg0-2400 slag/min
Makita DJV181ZBatteri 18 V135 mm10 mm2,6 kg800-3500 slag/min

Flera sticksågar

Andra artiklar

Tigersåg test

Cirkelsåg bäst i test

Bästa skruvdragare

Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test