Test: Gardentec elektrisk vedklyv 7 ton

4

Tycker du att din nuvarande vedklyv arbetar för långsamt? Då ska du spana in Gardentecs elektriska vedklyv. Vi har testat Gardentecs turbovedklyv som visar sig verkligen leva upp till smeknamnet ”turbo”.

Vi har testat Gardentec elektrisk vedklyv: En enormt snabb vedklyv

En normal vedklyv har enorm kraft, och kraften byggs upp gradvis. Gardentec elektrisk vedklyv genererar kraft med en helt vanvettig hastighet. Kubbarna klyvs på så kort tid som två sekunder, och flyger (nästan bokstavligt talat) av bordet. Detta är alltså en vedklyv för dig som vill få jobbet gjort på så kort tid som möjligt. Vi fyller en 60 liter stor vedsäck på 20 minuter – och då brukar vi större delen på att fylla upp säcken – klyvningen går på nolltid.

  • Extremt snabb
  • Lätt att flytta runt
  • Marginellt underhåll

  • Klarar inte våra största kubbar
  • Klyvd ved faller ner på marken

Kraft 3

Arbeidshøyde 3.5

Sikkerhet 4

Mobilitet 4.5

Hastighet 5

Pris 4

Totalbetyg 4

Länk: Här kan du köpa vedklyven

Turbo på riktigt!

Låt oss börja med svagheterna först

Maskinen ser inte mycket ut för ögat, men den gör jobbet utan att protestera. Dock är det viktigt att poängtera att det ändå finns ett par svagheter. Den klarar exempelvis inte stora kubbar. Vi mäter kubbarna som går igenom och det är maximalt 30 centimeter i diameter som gäller, är de bredare än så orkar den inte. Håller du dig inom marginalen så spricker kubben som väntat men inte hela vägen igenom, så du får köra samma kubbe flera gånger – men så är det med i princip alla vedklyvar för hemmabruk. Maxlängd på kubbarna är 41 centimeter.

Har du istället riktigt små kubbar, 5-10 centimeter i diameter, så har de en tendens att smita undan kniven eftersom den kommer i så hög fart. Med dessa är det en god idé att slå fast kubben mot kniven först. Det låter mer omständligt än vad det är, det är enkelt gjort eftersom kniven är så vass. Med tiden lär du dig också att kontrollera hastigheten som kniven rör sig i. Så man kan säga att den här vedklyven har ett lite högre insteg än normalt för nybörjare, men får bra hanterbarhet när du lärt känna den.

Eftersom den har så hög hastighet när den klyver kubben händer det att de klyvda kubbarna flyger av bordet. Detta utgör en viss säkerhetsrisk så det är viktigt att du har uppsikt.

En vedkubbe klar för klyvning på vedklyver

Mobilitet på gott och ont

Gardentec elektrisk vedklyv kommer med hjul som ger den riktigt bra mobilitet. Den är lätt att flytta runt på tomten. Eftersom vedklyven har mycket kraft innebär mobiliteten dock att den tenderar att röra sig vid klyvning om du inte först låser hjulen. De har ingen låsmekanism som standard utan du får lägga något framför och bakom – på så vis hindrar du den från att rycka till.

Motorn är ganska kompakt. Det gör att det uppstår en del metalliska ljud under klyvning. Utöver detta klyver den ganska tyst och behagligt.

Vedklyvens säkerhet

Alla vedklyvar kräver tvåhandsgrepp av säkerhetsskäl, och det gäller förstås även denna. Det är för att du inte ska råka stoppa in och klämma handen.

Det händer att plattan som skjuter kniven framåt hänger sig i klyvt läge. Då kan du behöva slå till den för att den ska börja dra sig tillbaka igen.

Vedklyven kommer inte med säkerhetsbur så det finns viss risk att kubbar trillar av bordet och landar på dina fötter. Speciellt om du inte låst fast hjulen när du står och klyver, då den då rör sig en del i samband med den kraft som uppstår när du klyver.

Montering av vedklyven

Det går fort att få ihop ramverket. Visst, det är inte jättekul att skruva ihop metalldelarna, men det är lätt att förstå hur saker och ting ska sitta ihop. Det enda vi har att anmärka på är att bordet måste skruvas ihop underifrån och kräver förlängare på chucken, och att säkerhetsplintarna för att hålla hjulen på plats hade lite dålig passform. Det senare löste vi genom att sätta dit spikar.

Slutsats

Gardentec elektrisk vedklyv är en enormt snabb vedklyv. Du som ägt en vedklyv tidigare vet säkerligen hur frustrerande det kan vara att vänta ut knivrörelsen framåt och bakåt varje gång, vissa har tider på uppemot 15-20 sekunder innan du kan byta kubbe. Detta är inte ett problem hos denna vedklyven – och det är just på denna punkt som den har sin stora styrka. Tar du med dig en vän som kan kasta ner kubbarna i vedsäcken så har du arbetet gjort på under 10 minuter.

Visst, den orkar inte riktigt tjocka kubbar eller halvmeterlånga kubbar. Men har du en normalstor braskamin och en mindre skogstomt lär inte detta utgöra någon större begränsning.

Söker du efter en snabb vedklyv för hemmabruk är detta ett bra köp.

Vedklyvare klar till att klyva en vedkubbe

Här hittar du andra vedklyvar

Läs mer


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test