Artikeln har skrivits i samarbete med Impecta Fröhandel
Vill du odla i juli och augusti? Trodde du att det var för sent? Tänk om! Juli och augusti är utmärkta månader för att så sallad, örter och andra snabbväxande grönsaker. Här hittar du tretton växter som du kan så från frö under hela sommaren.
Äntligen är det varmt både i marken och i luften över hela landet. Nu på sommaren kan du så direkt på friland och i drivtunnlar eller växthus. Kom bara ihåg att vattna varje kväll, så sent som möjligt!
På sommaren kan man så asiatiska kålsorter till höstens röra, man kan odla rotfrukter som gör familjen mer självförsörjande hela vintern och givetvis örter i krukor och utomhus.
Du kan köpa alla frön i webbutiken Impecta. Här hittar du de flesta frön, av bra kvalitet, till mycket bra priser.
Odla snabba rotsaker
Det finns många grönsaker som tar cirka tre månader att växa och bli redo för skörd. Det du sådde tidigt kan du snart börja skörda och då får du ledigt utrymme i din köksträdgård. Allt växer lite långsammare när dagarna blir kortare och nätterna svalare, men man kan lyckas få till miniversioner av många grönsaker.
Bor du längre norrut kan det bli nödvändigt att hjälpa plantorna lite med en drivtunnel eller ett växthus. Sedan kan du odla i stora krukor som du sätter in i växthuset när det blir svalare.
Sommarsådd morot
Morot är en grönsak du kan så från februari till juli. Då har du krispiga, krispiga och saftiga morötter under större delen av året. Det finns två typer av morot; sommarmorot och vintermorot. Den senare växer långsammare, men har bra lagringskapacitet. Du äter sommarmoroten färsk. Om du sår sommarmorötter i juli är de färdiga att ätas i september eller oktober, så du får dem precis innan snön kommer, om du inte bor i norra delen av landet. Du kan lämna morötterna i jorden och skörda efter behov. De tål lite frost, men sedan slutar de växa.
Morötter behöver lätt, sandig jord. Gör en 1 cm djup fröfåra och så ett frö i taget, även om de är små. Detta kan vara ett prov på tålamodet. Det är tråkigt att dra upp de små groddarna för man har sått för tätt. Det ska helst vara 3-4 cm mellan varje planta, men du får inte plantera dem i rader. Vattna jämnt under hela växtperioden, och skydda mot morotsflugan med fiberduk. Du kan skörda små pålrötter som en del av gallringen. Det tar ca 2 månader. Morötterna som blir kvar blir bara stora.
Röda, gula och vita betor
Rödbetor, gula rödbetor, vita rödbetor… ja, de finns i många färger. Supermat för kroppen, och lättodlad. Du kan sylta dem, ugnsrosta dem med honung och chevre, och du kan göra en supernyttig soppa.
Inte så rödbeta om det är väldigt varmt, då är det bättre att vänta till augusti. Dessa frön sår du på 2-3 cm djup, i näringsrik, lerrik jord. Det ska vara tio cm mellan varje frö. Gödsla under växtperioden så får du stora fina rödbetor. Det tar cirka 2 månader.
Lämnar du några av betorna över vintern kommer de att blomma året efter. Då kan du samla gratis frön till nästa års projekt.
Potatis
Nej, det är inte för sent att sätta potatis i juli. Man pratar om hur tidigt färskpotatisen kan komma. Tänk hellre på hur sent du kan skörda läcker färskpotatis. Du får ingen stor bakpotatis, men i november kan du skörda fin söt färskpotatis och servera till julbord. Om du odlar potatis utomhus måste du ta upp den om det blir tidig frost.
Ärtor och bönor
Bönor och ärtor är klimatsmart protein, näringsrikt och gott. Det är lätt att odla dem själv. Stora hästbönor, bondbönor, sockerärtor eller märgärt, vanliga gröna ärtor – valet är fritt och valet är ditt. Så på 3 cm djup i näringsrik jord. den måste vara 8 cm. mellan varje planta och 30 cm mellan varje rad. Baljväxter behöver luft och utrymme för att klättra. De måste också ha något att klättra på. Täck gärna jorden runt växterna med gräsklipp. Den håller kvar fukten. Sockerärter är är lättast att odla i juli och augusti. De är redo att skördas skörda efter ca 70 dagar, andra bönor och ärtor kan ta 3-4 månader beroende på sort.
När du har skördat bönorna/ärterna bör du gräva ner plantan i jorden, för att ta hand om kvävet den har fångat i luften. Du kan sedan odla pumpor eller andra kvävekrävande växter som purjolök och kål på samma plats nästa år. Läs gärna mer om kvävefixering i den här artikeln från lantbruksnytt.se.
Så örter
Vad sägs om att göra en liten kryddträdgård? Det är en perfekt start för dig som precis har haft trädgårdsbuggan. Örter kan odlas ute, inne, på terrassen och i växthus. Vad sägs om en liten korg med olika egenodlade örter som värdinnepresent till sommarfesten? Garanterad framgång!
Om du ska vara borta från dina växter under sommaren kanske du vill installera ett automatiskt bevattningssystem. Du kan lära dig mer om detta i vår artikel: Alternativen för automatisk bevattning.
Dill
En klassiker med färskpotatis, härlig till fiskrätter och ett måste på årets kräftlag. Vad sägs om att dekorera bordet med din egen färska krukdill. Du kan även torka eller frysa hackad dill så du har det hela vintern. Så direkt på 1/2 cm djup på en solig plats utomhus i fuktig, lerrik jord. Se till att jorden är fuktig, men inte blöt, under hela groningsperioden. Odla den helst i samma pallram som kålplantor. Det skyddar dem från skadeinsekter. Fröna kommer att gro efter 2-3 veckor och kan skördas 4-5 veckor efter grodd.
Koriander
Det här är en populär ört som du kommer att njuta av i höstens kycklinggryta. De unga bladen har en mild, fin smak. Du kan frysa den nyskuren i små blixtlåspåsar. Fukta jorden och så fröna 1 cm djupt direkt på en solig plats eller i en stor kruka. Håll jorden fuktig under hela groningsperioden. Koriander gror inom två veckor och kan skördas efter 6 veckor.
Basilika
Denna ört har blivit populär, speciellt för att den är oumbärlig i pesto. Du är lätt självförsörjande med denna ört. Så direkt på jorden, med ett plastskydd över fröna så att de behåller fukten tills de gror. Duscha fröna/groddarna regelbundet med en sprayflaska. Basilika trivs bäst på en varm, solig men dragfri plats. Skörda basilika från toppen, så att du stimulerar förgrening och tätare tillväxt, samtidigt som du förhindrar blomning.
Persilja
Persilja är en gammal bekant för de flesta. Den har fått en renässans efter att stjärnkockar börjat använda den tillsammans med basilika i pesto. Du får både plattbladspersilja, koppersilja och persiljerot. Den smakar ljuvligt till potatis, i soppor och är rik på C-vitamin och järn. Så tunt och täck med 1/2 cm jord. Håll jorden fuktig med en sprayflaska och ha tålamod eftersom det kan ta 3 veckor innan den gror. Denna kan faktiskt övervintra, men blommar andra året. Då kan du samla dina egna frön, eller köpa prisvärda frön på impacta.se.
Mynta
Mynta är faktiskt en väldigt villig perenn, så du bör begränsa denna så att den inte tar över hela bädden. En stor kruka håller den under kontroll. Myntan hör hemma i vilken köksträdgård som helst, och är populär i lemonad och drycker som mojitos. Det finns många olika sorters mynta; som pepparmynta och äppelmynta till te, och vanlig grön mynta till mojitos. Så direkt ovanpå jorden, eftersom fröna behöver ljus för att gro. Håll jorden fuktig med en sprayflaska. Efter ungefär en vecka kommer du att se de första groddarna, och efter en månad kan du börja skörda dina egna myntablad. Det smakar bäst om du skördar det innan det blommar. När frosten kommer kan du skära ner den hela vägen och torka myntabladen för att göra härligt mynta.
Odla sallad och gröna bladgrönsaker
Lätt att odla, lätt att skörda. Du sparar också mycket pengar, eftersom du får mycket sallad från varje fröpåse. De flesta gröna bladgrönsaker växer snabbt och går bra att så i juli och augusti. Dessutom tål de vårt svala klimat. Välj de grönsaker du och din familj tycker om så kan du njuta av ekologiskt och egenodlat långt in på hösten. Det du inte hinner skörda innan det blir kallt och mörkt kan du lägga in i växthuset, eller göra en växthustunnel.
Mizuna
Detta är en tätväxande, asiatisk sallad. På japanska betyder mizuna ”saftig grönsak”, vilket förklarar varför det är populärt i sallader. Du kan skörda bladen både som ”baby leaves” till sallad eller som stora rosetter till wok, ångad eller i soppor. Om du skär av salladsbladen 3-4 cm ovanför jordytan växer den ut igen inom några veckor.
Mizuna odlas i näringsrik, humusrik jord som håller kvar lite vatten. Så 1,5-2 cm djupt och nära, beroende på hur tidigt du tänker skörda salladen. Täck jorden med sand och använd fiberduk. Gödsla gärna med hönsgödsel. Tål temperaturer ner till -5 grader, men se till att plantan inte torkar ut.
Sallad
De flesta använder sallad året runt. Det finns många varianter att välja på, t.ex. isbergssallad på impacta.se. I juli och augusti kan du titta direkt i det fria. Vattna jorden före sådd, 1 cm djup, och håll jorden fuktig under groningsperioden.
Du kan täcka fröna med en fiberduk tills de börjar gro, då gror fröna snabbare. Du kommer att få större huvuden om du gallrar lite och plockar varannan salladshuvud när de börjar växa. Tänk på att vattna, eftersom salladen kan bli bitter om den torkar ut.
Salladskål
Salladskål flesta känner de flesta till. Du kanske tycker att det är tråkigt, men sanningen är att den är väldigt mångsidig och kan användas till mycket mer än sallad och räkcocktail. När du odlar den i köksträdgården blir den krispigare och smakar bättre än i butiken.
Detta kräver en temperatur över 16, helst 20 grader, för att undvika stickdrift. Plantera med 20-30 cm mellan varje planta. Salladskål är godis för skadedjur, så du MÅSTE täcka den med fiberduk eller kålnät. Växten använder den höga värmen under duken för tillväxt. Behandlar du det som sköra ägg när du skördar dem i oktober/november kan de förvaras i kylen fram till jul.
Vill du läsa mer? Vi har många artiklar om trädgårdsskötsel
- Odla hemma – så kommer du igång
- Bygga kompost och vad som kan komposteras
- Så sår du gräsmatta i 9 enkla steg