Motorsåg bäst i test: 4 bästa motorsågarna vi testat

Behöver du köpa en ny motorsåg och funderar på vilken modell som passar bäst för din budget och dina behov? Då har du komit till rätt ställe. Vi på Testplanet har testat ett gäng olika modeller av motorsågar, som täcker ett par olika prisklasser. Vi har sedan samlat alla de bästa och mest prisvärda alternativen i den här översiktliga topplistan, för att göra det lite enklare för dig att välja rätt.

Vi försöker att uppdatera topplistan med jämna mellanrum, för att alltid inkludera marknadens senaste modeller. Just nu hittar du modeller från märken som Stiga, Husqvarna och fler. Längst ner i artikeln har vi också samlat lite vanliga frågor och svar kring motorsågar, som kan vara bra att läsa igenom innan du gör ditt val.

Läs vidare för att se hela vår topplista över bästa motorsågar just nu.


Stihl MSA200C – bäst i test

Totalbetyg 4.5

Stihl MSA200C

Stihl MSA200C är en batteridriven motorsåg som är både välbalanserad och lätt att hantera. Den fungerar utmärkt för kvistning, kapning och fällning av mindre träd. Har du en tomt med fruktträd som ska beskäras eller en mindre skogstomt är detta en väldigt lagom motorsåg.

För att vara en batterimotorsåg väger den här modellen en hel del. Fördelen med batteriet är förstås den utmärkta batteritiden. Batteriet håller sig väl över tid trots att vi pressar motorsågen.

Denna motorsåg klarar att fälla små träd och sågar sig även snyggt igenom trädstammar som hunnit att bli uppemot 15 centimeter i diameter.

Det är också en lättskött motorsåg där det går snabbt och lätt att spänna kedjan och fylla på olja.

Stihl MSA200C är en kompetent motorsåg för dig som är ute efter att hålla efter träden på villatomten.

  • Hög prestanda
  • Lättskött underhåll
  • Mycket bra batteritid

  • Något kort svärd sett till prestandan

Stiga CS 545 – bästa billiga motorsåg

Totalbetyg 4

Stiga CS 545

Stiga CS 545 är en ganska billig men rejäl bensindriven motorsåg med långt svärd. Den fäller problemfritt stora träd på tomten utan att hugga fast, snitten blir fina.

Här finns även fördelar när det kommer till underhåll. Exempelvis släpper choken automatiskt när motorsågen kommit gång. Det är lätt att fylla på olja och bränsle. Det är även smidigt att hålla rent den.

Tyvärr är kedjespännaren inte verktygslös och använder sig heller inte av någon standardlösning, utan det krävs att du håller koll på det medföljande verktyget som är avsett för att just spänna kedjan.

Denna motorsåg känns modern och väldigt prispressad, speciellt med tanke på hur stora träd du kan ta ner. Den väger dock därefter.

Stiga CS 545 är för dig som har en skogstomt med stora, grova träd som du behöver hålla efter. Den har ett långt svärd, ett bra riv och är lätt att dra igång.

  • Robust svärd
  • Lättstartad
  • Modern chok

  • Kedjespännaren kräver specialverktyg
  • Ganska tung

Ryobi OCS1830 – prisvärd med rätt batteri

4

Ryobi OCS1830 är en väldigt lätt och lättanvänd batteridriven motorsåg som klarar de flesta mindre jobb galant. Samtidigt innehåller den en mängd trevliga smådetaljer som gör den lätt att använda.

Kör med rätt batteri
Ryobi OCS1830 kan användas med de flesta andra batterier från Ryobis sortiment, precis som det ska vara. Däremot får du vara noga med att använda ett kraftigt batteri för att den ska orka med några längre stunder. Satsa på 5Ah-batterier, som dock förtar den trevliga prislappen något.

Som med många andra elmotorsågar går det lite långsamt att såga sig igenom kraftigare grenar och mindre träd, men den tuggar envist på utan att klaga.

Smidig hantering
Samtidigt är det en elmotorsåg med låg vikt och trevliga detaljer. Att spänna kedjan görs enkelt med en liten ratt. Samtidigt är sågen oväntat tyst, vilket i kombination med den låga vikten gör arbetet riktigt trevligt. Ryobi OCS1830 är helt enkelt en kanonsåg för dig som har behovet av en batteridriven motorsåg.

  • Lätt
  • Ganska tyst

  • Strömhungrig

Husqvarna 545 Mark II – bästa bensinmotorsåg

4

Husqvarna 545 Mark II

För dig med en stor tomt med många träd, och som även vill kunna fälla grövre träd, är Husqvarna 545 Mark II ett prestandatungt val. Denna kraftfulla motorsåg sågar sig problemfritt igenom grova träd, även om den låter en hel del när den jobbar.

Underhållet är smidigt, men tyvärr inte verktygslöst. Däremot är motorsågen väldigt välbyggd. Byggkvaliteten på delarna är rejäl och den tål både slit och släng.

Ska du ha en motorsåg för enklare arbeten är det här fel modell för dig. Husqvarna 545 Mark II är en kraftfull och robust motorsåg som passar den som ställer höga krav på prestandan och framför allt för den som ofta är ute och gallrar i skogen.

  • Mycket bra prestanda
  • Robust byggkvalitet

  • Inte verktygslöst underhåll
  • Högljudd

Jämförande tabell

BildModellVår rating
Stihl MSA200CStihl MSA200CRating 4.5
En gul Stiga CS 545 motorsag på hvit bakgrunnStiga CS 545Rating 4.0
Ryobi OCS1830Rating 4.0
Husqvarna 545 Mark IIHusqvarna 545 Mark IIRating 4.0

Vanliga frågor som rör motorsågar och tillbehör

Fälla träd: Regler

Du har rätt att fälla träd på egen tomt. Vanligen krävs varken tillstånd eller utbildning, men du bör förstås ha god kännedom om trädfällning för att ge dig på en sådan uppgift. I vissa fall kan det krävas tillstånd (marklov), detta anges då vanligen i detaljplanen för området. Hör med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller där just du bor.

Har du en skogstomt kan det vara en god idé att satsa på ett så kallat motorsågskörkort. Då lär du dig säkerhetsrutiner och liknande för att tryggt kunna fälla träd av olika storlek.

Fälla träd: Kostnad

Vill eller kan du inte fälla trädet själv kan du anlita en arborist eller en professionell trädfällare. De har utrustning och försäkring som gör att det blir en trygg process. Priserna för trädfällning varierar med var i landet du bor, hur stort trädet är och hur komplicerat fällningen är. Om trädet exempelvis måste fällas i sektioner eller det står otympligt till med byggnader och annat som försvårar, så blir också priset högre.

En snittkostnad för en trädfällare ligger någonstans runt 500 kronor i timmen. Att ta ner ett komplicerat träd kan kosta allt från 3 000 kronor till uppemot 10 000 kronor.

Flera artiklar


Guider
Kvinna som vil odla i juli og augusti.

Vad kan man odla i juli och augusti? Så skapar du en grön oas i köksträdgården långt in på hösten!

Guider
odla hemma

Odla hemma – så kommer du igång

Jämförande test
Två tigersågar

Tigersåg bäst i test: 5 tigersågar i test

Jämförande test

Sticksåg bäst i test: 5 sticksågar i test